Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Praha uzavře pruh na Smetanově nábřeží: Místo aut budou předzahrádky a kulturní akce

Praha uzavře pruh na Smetanově nábřeží: Místo aut budou předzahrádky a kulturní akce
Zdroj: Auto*Mat
+ Další fotografie
Probuzení města
Praha plánuje od soboty 23. května nechat uzavřený jízdní pruh na Smetanově nábřeží, ve směru od Národního divadla. Město tím chce pomoci koronavirem postiženým podnikatelům a budou tam postaveny zahrádky a uspořádány kulturní akce. Řidiči mohou úsek projet skrz Divadelní ulici. Upozornil na to web iDnes.

Kvůli pandemii koronaviru se změnilo mnoho. Podnikatelé nemohli pořádně fungovat, lidé museli zůstávat doma a někteří nemohli ani vydělávat peníze. Pražský magistrát chce takovým lidem pomoci snížením nájmů, nechce poplatky za zahrádky restaurací a hospod a spustil se program Covid Praha. Tam je 600 milionů korun na záruky podnikatelských úvěrů.

Uzavřený úsek se dá snadno objet

"Koronakrize je stejně jako jakákoliv jiná krize příležitostí zamyslet se, co dělat jinak, než se věci zase vrátí do zajetých kolejí. Stejně jako mnoho moderních metropolí na západ od Prahy využijeme úbytek provozu, abychom centrum města udělali přívětivější pro Pražany, naše spoluobčany z jiných měst, kteří do Prahy v létě přijedou na výlet, a především pro chodce obecně. Chci, aby novým standardem bylo víc prostoru pro lidi," uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Uzavřený bude pouze úsek od Národní třídy po park Národního probuzení a ústí Divadelní ulice. Auta nebudou moci využít tramvajových kolejí, uzavírku mohou objet jen skrz Divadelní nebo ulicí Karolíny Světlé. Ve směru od Karlových lázní žádná změna nebude.

Chodci hráli největší roli

"Nepíchli jsme náhodně prstem do mapy. Na Smetanově nábřeží tvoří automobilová doprava menšinových 15 procent. V tramvajích je 33 procent lidí a chodců je zde 52 procent. A ti v našem rozhodování hráli největší roli. Od roku 2009 se zde jejich počet skoro zpětinásobil. Místo se dá snadno objet a nepředpokládáme zásadní dopravní komplikace," doplnil Scheinherr.

Na nábřeží tak budou stát předzahrádky hospod a restaurací, čímž město zareagovalo na poznatky podniků, které na Smetanově nábřeží sídlí. Radní Hana Třeštíková uvedla, že nejlépe se centrum města probudí právě v parku Národního probuzení. "Chceme sem Pražany přilákat za kulturou a dobrým občerstvením. Nebo mohou jen posedět s rodinou a přáteli," uvedla Třeštíková.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy