Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Prodej aut v EU klesl v dubnu kvůli koronaviru o tři čtvrtiny. V Česku se snížil o 53 procent

Sportovní Škoda Octavia RS iV foto: ČTK

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o rekordních 76,3 procenta na 270 682 vozů. Oznámilo to v úterý Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Většina prodejen aut v EU byla v důsledku opatření proti šíření koronaviru po celý duben uzavřena.
  8:40aktualizováno  10:25

„První celý měsíc s restrikcemi souvisejícími s nemocí covid-19 vedl k nejvýraznějšímu měsíčnímu propadu poptávky od začátku záznamů,“ uvedlo sdružení. V období od ledna do dubna prodej aut v EU meziročně klesl o 38,5 procenta na 2,75 milionu vozů.

ACEA upozornila, že v dubnu vykázaly všechny členské země EU dvouciferný propad automobilového trhu.

Český Svaz dovozců automobilů již dříve uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v dubnu meziročně snížil o 53 procent na 10 679 vozů. Nejprudší pokles v EU postihl v dubnu Itálii, kde prodej klesl o 97,6 procenta na 4279 vozů.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v dubnu v zemích EU meziročně snížil o 64,6 procenta na 20 007 vozů. Podíl této značky na trhu EU však vzrostl na 7,4 procenta ze 4,9 procenta před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa se v dubnu v Česku prodalo zhruba stejně aut jako ve Velké Británii, Itálii a Španělsku dohromady. V Česku byly autosalony zavřené do 20. dubna. „Očekávám, že květen bude pro evropský trh pohroma někde mezi březnovými a dubnovými čísly a uvidíme, jak si povede červen,“ dodal.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.