Hlavní obsah

Dny evropského filmu uvedou v červnu i sci-fi sekci

Právo, míš

Prvním filmovým festivalem po uvolnění vládních protikoronavirových opatření budou Dny evropského filmu, jejichž 27. ročník se uskuteční od 16. do 23. června 2020. Hlavní část programu se bude jako obvykle konat v Praze, Brně a poprvé také v Ostravě. Následně se přesunou ve festivalových ozvěnách do dalších šesti českých měst.

Foto: archiv festivalu Dny evropského filmu

Zahajovacím filmem Dnů evropského filmu bude duchařský snímek Extra Ordinary.

Článek

Přehlídka představí více než čtyřicet filmů z téměř třiceti evropských zemí, dramaturgicky dělených podle témat a žánrů. Vedle prověřených žánrů se letos zaměřuje také na sci-fi, horory, avantgardu nebo dokumenty. Nabízí oceňované animované snímky, rodinné filmy i díla starých mistrů.

„Zahraniční hosty pozveme k diskusím alespoň virtuálně, navíc jsme pro diváky připravili tematické debaty s českými ekology, cestovateli, ekonomy, hudebníky, komiky, novináři či politology,“ uvedla ředitelka Barbora Golatová.

Zahajovacím filmem bude duchařské dobrodružství Extra Ordinary. Tento debut Mikea Aherna a Endyho Loughmana, který boří žánrové hranice a posbíral ceny na mnoha sci-fi festivalech, je součástí nové sekce Strach a sny. V ní se Dny evropského filmu soustředí na žánrový mix, vzrušení a emocionální zážitky.

K vidění budou například syrová německá krimi Svobodná země od Christiana Alvarta, irský horor Malgorzaty Szumowské Další jehňátko nebo rumunsko-chorvatský snímek Ivana Hrozná.

Tradiční sekce Hvězdy dne nabídne novinky od uznávaných režisérů a snímky, které vyhrály slavné festivaly.

V české premiéře uvede břitké francouzské politické drama Dospěláci v místnosti od Costy Gavrase, které popisuje nedávnou řeckou dluhovou krizi očima ministra financí Yanise Varoufakise. Nizozemské psycho Instinkt s Carice van Houtenovou (Skleněný pokoj) získalo cenu Piazza Grande v Locarnu, bulharský Otec zase zvítězil v Karlových Varech. Sekce uvede i české Nabarvené ptáče a novou, vizuálně podmanivou verzi Pinocchia v režii italského režiséra Mattea Garroneho s Robertem Benignim v titulní roli.

Další novinkou programu je sekce Bez rodičů, která nabízí filmy pro děti a teenagery. Příběhy pro dospívající zastupuje jak křehké letní přátelství ve švédském snímku Země nezaslíbená, který vyhrál festival ve Zlíně, tak filmy, které reflektují život na sociálních sítích: italský Likemeback a maďarské FOMO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám