Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Není možné dál sklánět hlavu. Moje cesta na Tchaj-wan je stále reálnější, řekl šéf Senátu Vystrčil

Česko

  16:00aktualizováno  18:35
Praha - Pokud bude Čína diktovat České republice a Senátu, co mají dělat, cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan se stává reálnější. Vystrčil to řekl novinářům po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu podle něj trvá na tom, že mise na Tchaj-wan by Česku a jeho ekonomice neprospěla. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zveřejnil pouze informaci, že se schůzka Zemana a Vystrčila konala. Mluvčí dále sdělil, že Pražský hrad nyní blíže setkání komentovat nebude.

Předseda Senátu Miloš Vystčil (vlevo). foto: ČTK/Šimánek Vít

„Moje cesta na Tchaj-wan se stává stále reálnější a reálnější. Není možné nadále snášet to, že budeme přistupovat na to, že budeme něčím lokajem,“ prohlásil předseda Senátu. Pokud nátlak Číny bude trvat, povede podle Vystrčila jen ke zhoršení vzájemných vztahů. „Raději bych přivítal nějakou rozumnou možnost domluvy, ale tady se zdá, že to není možné,“ řekl předseda Senátu novinářům.

Jako příklad pokračujícího nátlaku Vystrčil uvedl to, že čínské velvyslanectví v Praze vyjádřilo nelibost nad jeho poděkováním za dar tchajwanských zdravotnických roušek. Vystrčil také uvedl, že rada čínské ambasády telefonicky varoval před tím, aby blahopřál nové tchajwanské prezidentce ke zvolení do funkce. Prý by to nebylo dobré a poškodilo by to čínsko-české vztahy, řekl předseda Senátu. Blahopřání sice prezidentce z protokolárních důvodů nezaslal, veřejně v úterý ale vyjádřil potěšení nad tím, že Tchaj-wan má demokraticky zvolenou prezidentku. „A jsem rád, že je demokratickou zemí,“ dodal.

Zeman se v úterý sejde s Vystrčilem kvůli čínskému dopisu

Cesta na Tchaj-wan by se podle Vystrčila mohla uskutečnit, až to situace kolem šíření koronaviru umožní. Bude potřeba také zjistit, zda trvá zájem podnikatelů misi uskutečnit.

Zeman podle Vystrčila považuje misi na Tchaj-wan za „krok, který není dobrý pro Českou republiku“. Obává se ekonomických důsledků. Problém je podle předsedy Senátu na straně Číny, „která prostě není schopna a ochotna jakýmkoli způsobem uznat, že se nechovala k České republice správně“.

Vystrčil uvedl, že Čína ve stanovisku své ambasády k cestě na Tchaj-wan vyhrožovala českým podnikatelům i jeho předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS) a že se vměšovala do vnitřních záležitostí ČR. „Nemůže čekat nic jiného, než že my se ohradíme. Komu toto není jasné a chce z někoho mít lokaje, tak to nemůže dobře dopadnout. To my přece nemůžeme připustit,“ řekl Vystrčil. Podle něj to nelze připustit ani za cenu nějakých ztrát a problémů. „Hodnoty, které tím bráníme, jsou vyšší,“ dodal.

Čínské velvyslanectví v lednu varovalo Kuberu před cestou na Tchaj-wan. Kubera dopis dostal během lednového setkání se Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) na Hradě. Dokument prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví. Dokument z čínské ambasády byl nalezen v Kuberově pozůstalosti. O okolnostech vzniku dopisu a jeho předání v úterý Vystrčil se Zemanem rovněž jednal, ale také bez dosažení shody.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...