Hlavní obsah

Pražská koalice se pře o dopravní omezení na Smetanově nábřeží

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 23. května hodlá město pro auta uzavřít část Smetanova nábřeží, a to nejméně do konce letních prázdnin. Opatření má pomoci restauračním zahrádkám a oživení centra. Řidiči by místo objeli Divadelní ulicí nebo ulicí Karoliny Světlé. Po oznámení opatření vypukl spor v pražské koalici mezi Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Smetanovo nábřeží v Praze

Článek

Auta by se neměla dostat do části nábřeží mezi křižovatkou s Národní třídou a ústím Divadelní ulice, a to pouze v tomto směru. Opačný směr od Karlových lázní zůstane průjezdný. „Místo se dá snadno objet a nepředpokládáme zásadní dopravní komplikace,“ řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě).

V autech Smetanovým nábřežím podle něho projede 15 procent lidí, kteří se v místě vyskytují. „V tramvajích je 33 procent lidí a chodců je zde 52 procent a ti v našem rozhodování hráli největší roli,“ poznamenal Scheinherr.

Proti uzavření asi dvousetmetrového úseku se však ozvaly Spojené síly. „Obávám se, že takový zbrklý krok může vést k dopravnímu kolapsu v centru Prahy. Zástupci našeho klubu byli připraveni o návrhu odborně diskutovat a přicházeli s vlastním návrhem, aby Smetanovo nábřeží bylo uzavřeno pouze o víkendech a svátečních dnech,“ řekl šéf klubu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Provizorní most na D1 se bude stavět rok. Pak se zase zbourá

Domácí

Klub žádá, aby město opatření nejprve projednalo s radnicí Prahy 1. Její místostarosta Richard Bureš (ODS) v úterý řekl, že se o věci dozvěděl z médií.

Scheinherr na sociální síti přitom uvedl, že věří, že koaliční partneři najdou pro opatření pochopení. „Pokud se má Praha stát moderním evropským městem, musí se tím začít řídit i náš vztah k veřejnému prostoru. Beze strachu o politické body,“ napsal Scheinherr.

Podle radní Hany Třeštíkové (Praha sobě) by se měl oživit i oplocený parčík s Krannerovou kašnou, který nese název park Národního probuzení.

Aktivisté obsadili v Praze čerpací stanice. Chtějí konec ropy

Krimi

„Kde jinde začít probouzet centrum města než v parku Národního probuzení. Momentálně vymýšlíme, jakým způsobem využít tento nádherný prostor s výhledem na Pražský hrad. Chceme sem Pražany přilákat za kulturou, dobrým jídlem a pitím či jen tak na posezení s přáteli a rodinou,“ řekla Třeštíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám