Hlavní obsah

Počet nakažených na Karvinsku dále roste

– Karviná • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Plošným testováním projdou o víkendu na Dole Darkov všichni zaměstnanci. Informaci potvrdil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) s tím, že se bude jednat o zhruba tisíc lidí. Počet odhalených případů stoupl na 141.

Článek

Už 141 nakažených covidem-19 evidují moravskoslezští hygienici v souvislosti s Dolem Darkov. „Jsme na čísle 141, celkový počet, ale jsou to jak zaměstnanci dolu, tak rodinní příslušníci. Ještě ale nevíme, kolik je kterých, protože kolegové to stále dodělávají,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

„V daný okamžik, protože není nouzový stav, je všechno v rukou Krajské hygienické stanice v Ostravě a OKD. Kraj jako samospráva nemá možnost do toho nějakým způsobem vstoupit,“ poukázal.

ON-LINE: V Česku přibylo 22 případů, nákaza se šíří na Karvinsku

Koronavirus

Svrčinová potvrdila, že testování asi tisícovky zaměstnanců Dolu Darkov začne v pátek odpoledne. „Zítra půjde první směna, která slouží sobotu a neděli na šachtě. Výsledky budou průběžně, protože těch 250 lidí, co budeme testovat v pátek, musíme mít dřív, než nastoupí sobotní směnu,“ poukázala.

Podle Svrčinové už testy začali podstupovat i příbuzní horníků, u kterých se nákaza potvrdila. Jejich výsledky ale zatím hygienici nemají. „Teprve chodí výsledky z laboratoří od těch rodinných příslušníků, protože oni se testují nejdříve třetí, čtvrtý, pátý den po tom, kdy byl ten jejich kontakt pozitivní,“ objasnila s tím, že test bude muset podstoupit odhadem 200 až 300 příbuzných pozitivně testovaných zaměstnanců Dolu Darkov.

Riziko je nesmírně vysoké

Jediným opatřením, které nyní hejtmanství vyhlásilo, je zákaz návštěv ve všech krajských zdravotních a sociálních zařízeních. „Je třeba si uvědomit, že to riziko je nesmírně vysoké, protože těch 113 nakažených je číslo, které samozřejmě vede k potenciální komunitní nákaze,“ zdůvodnil ve čtvrtek Vondrák. Později číslo dále narostlo.

Velký nárůst případů je z jednoho místa. Epidemiologicky nevýznamné, uklidňuje Maďar

Domácí

„Lidé, kteří pracují na Dole Darkov, nebydlí jen v Karviné, ale bydlí také v Havířově, Klimkovicích, bydlí na větším území v kraji, a může se stát, že někdo z nich pojede o víkendu na návštěvu k příbuzným třeba do Bruntálu. Takže v daný okamžik jdeme raději plošnou cestou zákazu,“ vysvětlil.

113 nemocných

Dosud testy na covid-19 absolvovalo 791 horníků.  „Mezi pozitivně testovanými na Dole Darkov jsou také lidé z Polska,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová a dodala, že firma eviduje nákazu také u jednoho zaměstnance na Dole ČSM v Karviné.

Nyní budou hygienici plošně testovat zbytek z 1800 zaměstnanců na Dole Darkov. Zaměstnanci ostatních šachet těžební společnosti OKD zatím, jak řekl hejtman Vondrák, testováni nebudou.

Počet nakažených na Dole Darkov stoupl na 113

Koronavirus

Výsledky víkendového testování se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje. „Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomu bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci,“ vysvětlil Vondrák.

Po testování necelé poloviny zaměstnanců na Darkově zpřísnilo OKD opatření na všech pracovištích. Jde mimo jiné o každodenní dezinfekce dopravních nádob a vozů pro dopravu zaměstnanců i dalších prostor. „Na Dole Darkov probíhá třísměnný provoz s pracovní  dobou zkrácenou o hodinu. Zajišťujeme, aby zaměstnanci ihned po skončení směny opustili závod, a nepotkali se tak s pracovníky další směny. Zároveň je v platnosti zákaz přesunu pracovníků z Dolu Darkov na jiné lokality a naopak,“ nastínila mluvčí Chattová.

Reklama

Výběr článků

Načítám