Chcete vrátit kredit, zaplaťte. Operátoři vyzráli na nový zákon

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 22. 5. 2020 | 9 komentářů
Zbylo vám 180 korun na nevyčerpaném kreditu u operátora, od něhož odcházíte? Podle nového zákona žádný problém. Zaplaťte 199 korun a jsou vaše!
Chcete vrátit kredit, zaplaťte. Operátoři vyzráli na nový zákon
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Jak udělat z dobrého úmyslu nepoužitelnou věc, ukazuje nové pravidlo ohledně vracení kreditu. Mělo posílit postavení spotřebitelů, ale mobilní operátoři takovou pomoc prakticky zablokovali.

Novela zákona o elektronických komunikacích od začátku letošního dubna kromě jiného nařizuje operátorům, aby nově vraceli případný nevyčerpaný kredit, pokud o to klient do 30 dnů od vypovězení smlouvy požádá – tedy při přenosu čísla předplacené karty ke konkurenci.

V podobných situacích totiž spotřebitelé přicházeli řádově o desítky až nižší stovky korun. Pro operátora to byl v součtu slušný bonus. 

Jenže velká část těchto peněz se k lidem ve skutečnosti nedostane ani po novele. Zákon totiž operátorům umožnil, aby takovou službu zpoplatnili, pokud to předem uvedou ve svých podmínkách. Zpoplatnění musí odpovídat skutečným nákladům, které operátorovi kvůli vrácení zůstatku prokazatelně vznikly.

Český telekomunikační úřad teď upozornil, že všichni tři největší operátoři možnost zpoplatnění využili. A poplatky nejsou zrovna nízké. Úřad, který nad činností operátorů dohlíží, proto chce jejich výši prověřit.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Nejvíc si účtuje společnost O2, a to 199 korun. Vodafone chce 149 korun a T-Mobile 118,95 koruny. Poplatek ve výši 198 korun má i virtuální operátor Tesco Mobile, naopak třeba konkurenční Sazka mobil od dubna sazebník neměnil a nový poplatek nezavedl.

Například operátor Vodafone však argumentuje tím, že částka 149 korun pokrývá jenom část nákladů spojených s vrácením kreditu.

„Jde například o poplatek za provedení platby (v případě převodu složenkou) a zejména náklady na interní zpracování žádosti. Předplacené karty jsou anonymní, proto musíme prověřit, komu vlastně budeme proplacený kredit posílat a zda jde opravdu o oprávněnou osobu. Toto ověření je důležité mimo jiné jako prevence proti praní špinavých peněz, ověření nám ukládá zákon. Neznáme vlastníka předplacené karty, což by umožnilo z anonymního prostředí převádět na konkrétní osoby s pomocí pár SIM karet značné částky,“ vysvětluje Ondřej Luštinec, mluvčí Vodafonu.

„Vrácení kreditu není plně automatizovaný proces. Náklady reprezentují cenu práce zaměstnanců, kteří se na vyřízení žádosti podílejí, ať už se jedná o evidenci žadatele, vyřízení platby nebo kontrolu DPH,“ říká Jiří Janeček z tiskového oddělení T-Mobile. Podle něj také není pravda, že by T-Mobile poplatek zavedl nově. „Výše poplatku se v posledních minimálně pěti letech neměnila," dodává.

Dubnová novela umožnila především snazší změnu operátora. Výrazně snížila nebo i zcela zrušila pokuty za výpověď smlouvy se závazkem, zrychlila přenos čísla ke konkurenci a nechává celý proces na novém operátorovi. Změny platí i pro dříve uzavřené smlouvy.

Čtěte podrobnosti: Operátora už změníte snadněji. Musí vrátit i kredit

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2020 12:32, zákazník = ovce na oholení

Asi jako když vám přijde z penzijní pojišťovny informace, že vám dluží 180 Kč, takže si je máte přijít na pobočku vyzvednout, za což vám bude naúčtován poplatek 59 Kč. Ovšem pokud byste je chtěli poslat na účet, musíte o to požádat notářsky ověřenou písemnou žádostí.

V této zemi přežívá rakousko-uherská byrokracie okořeněná o totální neúctu k zákazníkovi.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2020 17:10, czhunter

Finančním poradcem jsem se chtěl stát minimálně od doby, kdy jsem viděl filmeček Rada nad zlato.

Ne ... vlastně nechtěl.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services