Podle studie roste zájem o chaty a chalupy, o byty naopak klesá

Chata (ilustrační foto)

Chata (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Růžová chalupa
Ilustrační foto
Dřevěná chalupa
Zděná chalupa
Růžová chalupa
7
Fotogalerie

Zájem o chaty a chalupy za posledních šest týdnů kvůli opatřením proti šíření koronaviru stoupl meziročně o 13 procent, u rodinných domů klesl o 18 procent, u bytů o 37 procent. Ve třetím dubnovém týdnu byl zájem o rekreační nemovitosti meziročně dokonce více než dvojnásobný. Vyplývá to ze studie internetového portálu Valuo.cz, který analyzuje veřejné nabídky nemovitostí.

Podle zakladatele webu Radka Šitery ještě není možné sledovat přesný počet prodejů, které eviduje katastrální úřad, obvykle to trvá několik týdnů až měsíců. Nejlepším současným ukazatelem je počet nabídek, které prodávající smažou z inzerce.

Tip: Jak na výhodnou hypotéku? Poradíme

"Při vycházení z dat z inzerce je vždy možné, že si někteří prodávající svůj záměr nakonec rozmysleli. Neočekáváme však, že tomu v posledních týdnech bylo výrazně více než loni touto dobou. Nouzový stav trvá již téměř dva měsíce a ti, kteří se zalekli, tak svou nabídku stáhli pravděpodobně na začátku všech omezení," uvedl Šitera.

Větší zájem o chaty a chalupy podle něj může souviset s tím, že Češi si nejspíš uvědomili, že není jisté, zda se budou moci v létě podívat do zahraničí. "Navíc, pokud by se podobná situace s omezením pohybu někdy opakovala, je lepší strávit čas v přírodě," doplnil Šitera.

Podle průzkumu mezi realitními firmami z první poloviny dubna bude zájem o pronájem nebo koupi chalup a chat letos rekordní. Důvodem je podle nich hlavně nejistota ohledně možnosti letní dovolené v zahraničí kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru.

Ani v době, kdy zhruba před měsícem prodeje bytů téměř zamrzly, poptávka po rekreačních objektech podle realitních firem neklesala. Někteří zákazníci slevují ze svých požadavků, roste také zájem o rekonstrukci bytových objektů.

"Jestliže jsme v minulých dvou, třech letech hovořili o tom, že zájem o chaty a chalupy je velký a každým rokem roste, v letošním roce čekáme rekordní zájem. Již před měsícem se na nás obracela řada zájemců, kteří hledali chalupu ke koupi. Prioritou jsou chalupy po rekonstrukci, s pozemkem, ideálně mimo hlavní zástavbu obce," uvedl mluvčí společnosti Re/Max Tomáš Hejda.