Být, či nebýt finančním poradcem. Od nadšení k profesionalitě

Václav Valášek | rubrika: Seriál | 23. 5. 2020 | 42 komentářů
Finanční poradenství udělalo za poslední roky veliký skok. Stejně jako já. Dřív jsem si představoval, že budu pracovat někde a pro někoho. Živnosťák jsem si založil omylem, říká poradce Partners Václav Valášek o tom, jak se proměnil svět finančního poradenství i jeho vlastní.
Být, či nebýt finančním poradcem. Od nadšení k profesionalitě
Václav Valášek
Zdroj: Partners

Finanční skupina Partners, do které patří i společnost Partners Media, vydavatel webu Peníze.cz, hledá lidi do svých týmů. Ve volném seriálu představujeme, co práce finančního poradce obnáší:

Ten řádek v mém životopisu se začal psát v roce 2006. Bylo mi jednadvacet, studoval jsem dvě střední školy zároveň – a ani jednu pořádně. Na studia jsem si vydělával sám. Stál jsem trochu na vlastních nohou, ale často je musela podepřít mamka. Nevěděl jsem, co chci v životě dělat, a bylo mi to jedno. Za všechno, co se mi dělo, mohl někdo jiný. Nejčastěji rodiče a učitelé.

Dneska je to naopak. Radím úspěšným lidem, lékařům, právníkům, majitelům firem i celým firmám a obcím, jak mají nakládat s penězi. Pomáhám spravovat zhruba sto milionů korun úspor a investic. Plánuji svůj život a pomáhám formulovat a plnit plány ostatním. Sám jsem táta a plně přijímám zodpovědnost za všechno, co se mně a okolo mě děje.

Čtrnáct roků proměny začalo kávou se sympatickou paní v kostýmku. Na základě nic neříkajícího inzerátu v místním tisku. Ve škole mě bavila ekonomie, a tak jsem se nadchl možností pomáhat lidem s financemi. Vybrat nejlepší pojistnou smlouvu a nastavit zodpovědným výpočtem optimální pojistné částky. Upravit spoření tak, aby klienti dosáhli na nejvyšší státní podporu. Konsolidovat nevýhodné půjčky a ušetřit lidem stovky měsíčně. Přivést klienty do banky a sedět vedle nich, když jim bankéř počítá hypotéku. Začal jsem se zajímat o pravidelné investice do fondů. Z dnešního pohledu úsměvný přístup, ale takhle nějak jsem si tu práci opravdu představoval a s nejlepším vědomím a svědomím vykonával.

Václav Valášek, PartnersFoto archiv VV

Autor v prvních letech svého podnikání

Pan podnikatel v karose

Měl jsem růžové brýle.

Okolo mě spousta lidí začínalo a spousta rychle končilo. Hodně jich nemělo ani střední školu. Manažeři chtěli, abychom taky chtěli být manažeři. Peníze mi chodily nárazově. Jednou hodně a pak dva měsíce málo. Trhu dominovaly dvě firmy, prakticky každý, kdo ve finančním poradenství pracoval, prošel aspoň jednou z nich. Jména všech firem byla spíš špatná. Stejně jako pověst celého oboru. Rodiče, kteří zpovzdálí a s nelibostí sledovali moje začátky, vnímali moji práci optikou 90. let, kdy mohl být finanční poradce v lepším případě vlezlý pojišťovák a v tom horším rovnou podvodník, který prodává bezcenné cenné papíry nebo láká do pyramidové hry.

Můj táta říká, že tak po roce si člověk už myslí, že něco umí, a pak kvůli tomu sebevědomí může udělat pořádný průšvih. Až po třech letech prý teprve získá opravdovou dovednost. I já si v poradenství prošel „pubertou“, kdy jsem si občas neodpustil chytré řeči o svém velkém podnikání – a přitom jezdil autobusem a na lístek a svačinu mi dala mamka. Naštěstí jsem okolo sebe měl vždy lidi, kteří mi dali zpětnou vazbu a v sobě jsem měl chuť být ve skutečnosti tak dobrý, jako jsem tvrdil navenek. Potkával jsem spoustu zajímavých lidí, dostával dobré rady a vyslechl zajímavé názory. V knihovně jsem si půjčoval knížky o podnikání, o financích a o osobním rozvoji. Začal jsem (někdy až moc) číst a diskutovat na odborných webech o financích.

A práci u klienta jsem opravdu zbožňoval. Mluvil jsem o ní všude a s každým. Nehledal jsem spolupracovníky, ale chtěl jsem ukázat, že finanční poradenství je skvělá služba, kterou by měl využívat každý. To si myslím dodnes.

Z banky k poradcům

K tomu ale finanční poradenství udělalo za poslední roky obrovský pokrok. Pod tlakem zvenčí – někdy nám regulace připadá až příliš, až nezdravě svazující, ale také přirozeným vývojem zevnitř. Rivalita mezi poradci a firmami se změnila na kultivovanou soutěž se společným cílem zvyšovat nároky a finanční gramotnost svých klientů.

Poradenské firmy a poradci také výrazně přispěli k tomu, že obecně je trh s finančními produkty a službami příjemnější místo k bytí. Jejich tlak pomohl donutit banky, aby přestaly účtovat nesmyslné poplatky, a především zatnout tipec pojištěním, která kryla záda hlavně pojišťovnám. První se chytly malé banky a pojišťovny, těm velkým brzy nezbylo než se přidat.

Co musí mít finanční poradce

Vypasované sáčko, kufřík a hodně gelu v hlavě?

Třeba, možná. Co ale musí mít určitě: spoustu zkoušek a certifikací k produktům a službám, které zprostředkovává a doporučuje. Když získá povinný základ může pokračovat v profesním rozvoji přes zkoušky k získání titulu PFP (Poradce finančního plánování) až k prestižním certifikátům EFA (European Financial Advisor) nebo EFP (European Financial Planner) či CFP (Certified Financial Planner). To jsou tituly s evropskou až celosvětovou váhou a jejich držitelé se těší vysoké profesní autoritě.

Posun oboru a jeho prestiže dokládají příklady z trhu práce. Před patnácti lety bylo pro neúspěšného poradce štěstí získat zaměstnání na pobočce kamenné banky. Dnes nejlepší bankéři a ředitelé bank odcházejí, aby se jako samostatní finanční poradci mohli věnovat svým nejlepší klientům bez výčitek svědomí a za lepší peníze. Oproti době před dekádou a půl mají ovšem také mnohem bohatší paletu možností. Dneska můžete být profesionál zcela samostatný nebo s malým podpůrným týmem okolo sebe. Můžete nastoupit jako zaměstnanec na poradenskou franšízu, kde vás práci naučí. Pro ty ambicióznější a zkušenější je možnost vlastní franšízu vybudovat a řídit. Otevřená je stále i cesta budování své vlastní velké firmy ve firmě. Výhoda je, že na trhu je pro ty dobré pořád ještě dost místa, zejména v regionech. Pro ty dobré.

Čas na změnu!

I vy se můžete stát součástí Partners. Nastartujte novou kariéru ve financích na zaměstnaneckých i podnikatelských pozicích. Pošlete svůj životopis na prilezitost@partners.cz nebo navštivte sekci Kariéra na webu Partners.

Protože pomáháme

Podle průzkumu z roku 2014 byli čeští klienti spokojenější s prací svých finančních poradců oproti službám poskytnutým bankéři nebo pojišťovacími zprostředkovateli. Z průzkumu provedeného v roce 2018 ve 13 zemích na 27 tisících klientů vyplynulo, že 76 procent se jich díky práci svých poradců cítí víc v pohodě. A nakonec něco z USA, kde má finanční plánování největší tradici – povolání finanční poradce je šesté nejváženější v obchodní sféře (business job) a celkově 31. nejlepší povolání, za kterým zůstaly i takové profese jako pilot, právník nebo marketingový manažer.

Díky za ty tlaky

Změnili se totiž také klienti nebo potenciální klienti. Jsou mnohem otevřenější a také daleko náročnější. Investice pro ně není sprosté slovo, ale základní stavební kámen jakéhokoli finančního plánu. Vědí, že na důchod se musí připravovat sami a nebojí se mít velké sny pro sebe i své děti. Do banky chodit nepotřebují a nesnášejí, když jim někdo něco „prodává“. O to víc ocení, když jim někdo pomáhá věci propočítat a usměrnit jejich snažení. Vysvětlit, proč na některé otázky není jednoznačná odpověď a pomoci jim najít jejich vlastní cestu. A především ušetřit čas a starosti s výběrem, administrativou a následnou správou.

Finance jsou dneska konečně prestižní obor. Ze všeho nejvíc právě díky klientům: to jejich náročnost už nenechá v oboru dlouho přežívat lemply. Museli jsme se zkrátka naučit dobře svoje řemeslo. A jsem za to rád. Je to příjemný pocit nebýt za agenta s teplou vodou.

Logo Partners

Společnost Partners vznikla v roce 2007 s vizí změnit trh finančních služeb v České republice. Od té doby získala důvěru statisíců klientů. Jsme největší nezávislá finančně poradenská společnost na trhu, která poskytuje objektivní, individuální a komplexní poradenství. Naším cílem je být symbolem kvality a stability pro naše klienty. A pro poradce chceme být nejlepším partnerem pro podnikání, který nikdy nepřestane inovovat, růst a rozšiřovat trh.

Finanční skupina Partners dnes zahrnuje také Partners investiční společnost, životní pojišťovnu Simplea a nemovitostní fond Trigea. Součástí skupiny je i společnost Partners media s weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz a magazíny Finmag a Heroine.

Václav Valášek

Autor článku Václav Valášek

Finančním poradenstvím se zabývá od roku 2006. Začínal v OVB, ve společnosti Partners je od jejího příchodu na trh v roce 2007. Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro firmy nad 50 zaměstnanců... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2020 6:02, jouda

Já udělal střední ekonomickou, nedodělal VŠ obor bankovnictví (mám 5 semestrů) a dělám jako dělník (operátor výroby). Ekonomie mě bavila, investování mám jako koníček (mám nemovitosti z dob kdy v dražbách stála ruina desetiticíce, pole 2 Kč za metr, akciové portfolio, fyzické zlato, ale třeba i půjčuji na zonky) v oblasti financi radím zdarma jen rodině popř. kolegům v háku když mají zájem. Tragédie je že kdejaký neumětel dnes dělá fin. poradce i když už na to musí mít nějaké "zkoušky" ale pak vleze do firmy kde když umí hejlům nacpat životku nebo předplacené fondy apod. vydělá majlant a bohužel takový si říkají finanční poradci ačkoliv radí jen a pouze v zájmu svých vysokých provizí. A teď si tu podobný dobráci dělají reklamu tímto dojemným článkem :-(

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2020 12:40, Václav Valášek

Dobrý den, my se známe? Nebo znáte někoho z mých klientů? A vlastně jste kdo, že mě škatulkujete podle nějakých svých domněnek?
To, co píšete, rozhodně neodpovídá žádným reportovaným výsledkům kvalitních firem za posledních 5 let, pro Partners to neplatí cca 10 let. Pro mě to neplatí tak 12 let.
Víte kdy naposledy měla v Partners produkci převahu pojištění? Nikdy.
Víte kdy Partners jako první firma zařadila do portfolia své fondy bez vstupních a výstupních poplatků? V roce 2012.
Takže buďto jste jen neinformovaný, nebo jste lhář.
Pane joudo.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services