Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Číně se za den neobjevil žádný nový případ, Brazílie v počtu nakažených již překonala Rusko

Portrét čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na ulici v čínské Šanghaji. foto: Aly SongReuters

Šanghaj/Rio de Janeiro/Washington/Moskva/Berlín/Peking/Washington - Rusko se stalo druhou nejpostiženější zemí co do počtu nakažených koronavirem. Je tam po přičtení nových více než 9400 případů přes 335 000 infikovaných. Velké denní přírůstky má stále Brazílie, jejíž prezident Jair Bolsonaro zlehčuje vážnost epidemie. Nakazilo se tam přes 330 800 lidí, takže je Brazílie třetím nejpostiženějším státem na světě. Nejhůř jsou na tom Spojené státy, které mají více než 1,6 milionu nakažených. Čína, z níž se koronavirus rozšířil do světa, v pátek poprvé od začátku epidemie nezaznamenala jeden nový případ onemocnění covidem-19.
  7:10aktualizováno  14:11

Číňané sněmují kvůli koronaviru nezvykle bez fanfár. O letošním ekonomickém růstu raději mlčí

Čína v pátek nezaznamenala žádný nový případ nemoci covid-19. Je to poprvé od začátku pandemie. Předchozí den země oznámila čtyři nové případy. S odvoláním na čínské zdravotnické úřady o tom informovala agentura Reuters. Nikdo také s nemocí covid-19 nově nezemřel.

Čínská zdravotnická komise však dodala, že koronavirus se prokázal o 28 osob, které ovšem nevykazují žádné příznaky nemoci. Takové případy Čína v celkové bilance nezaznamenává. O den dříve těchto případů bylo 35.

Celkem se v pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, nákaza potvrdila u 82 971 osob. Z toho 4634 jich zemřelo.

Koronavirus se v nejlidnatější zemi světa poprvé objevil v čínské provincii Chu-pej na konci loňského roku. Nový typ koronaviru se odtud začal šířit do ostatních částí světa na začátku letošního roku. Čína zažívala vrchol pandemie covidu-19 v únoru, kdy denně přibývaly dva až čtyři tisíce nakažených, v březnu to bylo denně několik desítek a od konce dubna přibývají již jen jednotky nových případů.

Brazílie v počtu nakažených koronavirem překonala Rusko, a je tak nyní na druhém místě za Spojenými státy. Celkem se v zemi nemocí covid-19 nakazilo 330 890 osob, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. V pátek v zemi také zemřelo 1001 lidí s nemocí covid-19, o něco méně než předchozí den. Mexiko oznámilo za pátek rekordní počet úmrtí a Argentina nejvyšší denní přírůstek nemocných od vypuknutí pandemie.

Ve čtvrtek Brazílie, která má 210 milionů obyvatel, evidovala 310 087 případů nemoci covid-19. Počet úmrtí po nákaze stoupl v pátek na 21 048. Podle počtu obětí je Brazílie na šesté příčce.

Počet nemocných v Brazílii výrazně roste. V pondělí Brazílie překonala Británii a posunula se na třetí příčku v počtu nemocných, v pátek již překonala i Rusko. Zatím však není pravděpodobné, že by brzy překonala Spojené státy, které mají zhruba 1,6 milionu případů.

Odborníci však upozorňují, že skutečný počet nakažených i mrtvých, je zřejmě mnohem vyšší, protože největší ekonomika Latinské Ameriky testuje pomalu.

Brazílie dál láme rekordy v počtu lidí nakažených koronavirem během jediného...
Jižní Amerika se podle expertů citovaných serverem BBC stala novým ohniskem...

V Latinské Americe je Brazílie nejhůře zasaženou zemí, následuje ji Peru s téměř 112 000 potvrzenými případy infekce a Chile s Mexikem.

Mexické ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo, za za poslední den zaznamenalo rekordních 479 úmrtí lidí s novým koronavirem a 2960 nově potvrzených případů. Země tak má od odhalení prvního případu covidu-19 koncem února 62 527 potvrzených nemocných a 6989 lidí s nemocí zemřelo.

Argentina v pátek překonala hranici 10 000 potvrzených případů a zaznamenala nejvyšší denní nárůst nemocných od začátku pandemie. Celkem se počet případů nově zvýšil o 718 na 10 649, nejvíce v hlavním městě Buenos Aires. S nemocí covid-19 zemřelo 433 osob.

Spojené státy zahájily částečná uvolňování

Pandemie narušuje očkování proti choleře, obrně a dalším chorobám. Ohroženo je 80 milionů dětí, říká WHO

Spojené státy za uplynulých 24 hodin zaznamenaly dalších 1260 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Vyplývá to ze statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která situaci okolo pandemie dlouhodobě sleduje. Údaj je zhruba stejný jako předchozí den, kdy v USA zemřelo 1255 lidí s covidem-19.

Celkem již ve Spojených státech zemřelo 95 921 z celkového počtu zhruba 1,6 milionu nakažených. USA jsou co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí světa. Země má asi 330 milionů obyvatel a provedla podle dat JHU 13,4 milionu testů.

Navzdory vysokým číslům zahájily Spojené státy částečné uvolňování restriktivních opatření. V pátek prezident Donald Trump prohlásil místa bohoslužeb, jako kostely, synagogy a mešity, za nezbytná místa poskytující základní službu a nařídil jejich otevření po celých Spojených státech už o tomto víkendu, napsala agentura AFP.

Německo hlásí mírný nárůst počtu nakažených

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 638 případů koronavirové infekce. Je to mírný nárůst oproti čtvrtku, kdy nakažených přibylo 460, již třetí den po sobě se však denní bilance drží pod hranicí 1000. Informoval o tom v sobotu Institut Roberta Kocha.

Počet obětí v posledním dnu vzrostl o 42 na celkových 8216. Nově se z nemoci covid-19 zotavilo kolem 800 lidí, vyléčených je tak už přibližně 159 900.

Zůstaň doma, nabádá Berlíňany nápis na náměstí Alexanderplatz.

Nejhůře zasaženou spolkovou zemí v Německu je i nadále s Českem sousedící Bavorsko, kde se od počátku epidemie nakazilo 46 132 lidí, z nichž 2367 komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo. Na druhém místě je s 37 139 nakaženými a 1555 oběťmi nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

V posledním týdnu nebyla v žádném německém okrese překročena kritická hranice 50 nových případů infekce na 100 000 obyvatel. Nejvíce postiženým byl v pátek se 46 případy na 100 000 obyvatel okres Coburg v severním Bavorsku, kde se nákaza rozšířila zejména mezi klienty a personálem domů s pečovatelskou službou. V době celkového rozvolňování restrikcí tu úřady musely opětovně zavést karanténní opatření.

Ruská denní bilance nakažených se drží pod deseti tisíci případů

V Rusku za posledních 24 hodinách přibylo 9434 případů nákazy koronaviru. Denní bilance se tak již osmým dnem po sobě drží pod hranicí 10 000 případů. Na komplikace doprovázející nemoc covid-19 v posledním dnu zemřelo 139 lidí, což je mírný pokles oproti rekordním 150 obětem o den dříve. Podle agentury TASS to vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil ruský krizový štáb.

Rusko a Čína spolu vytvářejí ‚velkého bratra‘. Pandemie umocnila spolupráci na technologiích pro sledování obyvatel

Celkem již úřady evidují 335 882 potvrzených případů infekce. Denní přírůstek dnes sice poprvé po třech dnech opět překročil hranici 9000, již více než týden však zůstává pod úrovní 10 000, nad níž se držel téměř celou první polovinu května.

Úmrtí pacientů s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem, v Rusku celkem už zaznamenali 3388, což je relativně nízký počet vzhledem k jiným zemím, které mají při nižším počtu nakažených daleko více zemřelých. Například USA jich evidují přes 97 000, Británie přes 36 000 a Itálie více než 32 000. Podle kritiků však vládní data nejsou v tomto ohledu zcela věrohodná a skutečný počet obětí podhodnocují.

Zveřejněním nejnovější bilance z hlediska počtu nakažených se Rusko vrátilo na druhou příčku na světě, na níž ho v noci na dnešek krátce vystřídala Brazílie. Jihoamerická země nyní registruje 330 890 infikovaných, přičemž statistikám vévodí s více než 1,6 miliony nakažených Spojené státy.

Evropské státy plánují bojovat proti hospodářským následkům společně

Čtyři evropské státy přišly s vlastním návrhem na unijní obnovu hospodářství postiženého důsledky pandemie. Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko nesouhlasí s francouzsko-německým plánem záchranného fondu, který předpokládá unijní půjčku 500 miliard eur (13,8 bilionu korun), jež se mají postupně splácet a rozdělovat přes rozpočet EU formou dotací a půjček. Čtyři zmíněné spořivější země navrhují poskytovat po dva roky výhodné úvěry, nikoli přímé dotace, a chtějí, aby pomoc byla adresná. Tyto státy zatím finanční objem pomoci nezveřejnily.

Johnsonův ‚mozek‘ s příznaky covid-19 fatálně porušil karanténu. Britové žádají Cummingse o demisi

Porušení podmínek karantény by mohlo stát post poradce britského premiéra Dominika Cummingse. Navzdory tomu, že se koronavirem sám nakazil, odvezl koncem března syna k rodičům na hlídání. Platila tehdy přísná karanténa a Britové měli vycházet jenom kvůli nezbytným pochůzkám. Opozice volá po Cummingsově odstoupení.

Nadějné informace přišly v sobotu z vědeckého světa. Byly zveřejněny detaily výzkumu experimentálního léku remdesiviru a ukázalo se, že jeho podávání pacientům v době, kdy ještě nemusí být napojeni na respirátory, zkracuje léčbu až o čtyři dny. Remdesivir zřejmě také snižuje úmrtnost.

Úspěch ohlásila rovněž Kuba, a to se dvěma léky, které podává pacientům s covidem-19. Podařilo se jimi podle tamních zdravotnických úřadů snížit úmrtnost. Oba přípravky - itolizumab a jeden peptid - podle prezidenta Miguela Díaze-Canela dokázaly zachránit 80 procent pacientů v kritickém stavu po nákaze koronavirem.

Další studie zveřejněná časopisem American Journal of Clinical Pathology upozornila na nutnost sledovat stav nakažených těhotných žen, protože v nemocnici v Chicagu se u 16 z nich prokázala poškozená placenta.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!