Jídelní zóny v obchodních centrech otevřou v pondělí. Dětské koutky zůstávají zavřené

Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy.

Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy. Zdroj: CPI

Obchody po otevřením lákají zákazníky na výrazné slevy
Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy.
Galerie Butovice po rekonstrukci a rozšíření.
Obchodní centra
Obchody po otevřením lákají zákazníky na výrazné slevy
7
Fotogalerie

V obchodních centrech se od pondělí znovu otevřou stravovací zóny. Nadále bude platit povinnost zakrytých úst a nosu, roušku si lidé budou moci sundat jen na konzumaci jídla a pití. Stoly budou rozmístěny ve dvoumetrové vzdálenosti od sebe. Odstupy bude nutné dodržovat také ve frontách u jednotlivých restaurací a kaváren.

Centra vybavila stravovací zóny stojany s dezinfekcí. Otevřou se také restaurace obchodních domů IKEA, ve kterých bude ale zúžený výběr. K dispozici nebude například salátový bar, bistro nenabídne točenou zmrzlinu.

Kvůli povinné vzdálenosti sousedních stolů obchodní centra rozšiřují kapacity foodcourtů, k otevření připravují také venkovní terasy. V pražských centrech skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín budou u stolu moci sedět jen dva lidé. Výjimkou budou nálepkou označené rodinné stoly. Na dvoumetrové rozestupy ve frontách bude upozorňovat infografika na podlaze. Na dodržování všech opatření budou dohlížet proškolení bezpečnostní koordinátoři.

Kapacita restaurací v obchodních domech IKEA bude oproti běžnému fungování poloviční. Chybět bude salátový bar, provoz nápojových ostrůvku bude omezený. "Jídla budou servírována na talíři obsluhou, dezerty a výrobky studené kuchyně budou balené a zákazníci si je mohou vzít klasicky z našich regálů," uvedl manažer IKEA Food Stuart Cowan. Jídlo si bude možné do jednorázových obalů koupit také s sebou.

V obchodních centrech nebude návštěvníkům nadále umožněn přístup do relaxačních zón. V provozu nebudou ani hlídané dětské koutky. Podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka by dětské koutky mohly začít fungovat nejpozději od 8. června.