Hygienici evidují v souvislosti s Dolem Darkov 153 nakažených, jsou mezi nimi i rodinní příslušníci

V souvislosti s nákazou covidem-19 v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné hygienici eviduji dosud 153 nakažených. Dalších šest pozitivních vzorků vzešlo z pátečního testování, všechny testy ale ještě nejsou hotové. V sobotu to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová.

Tento článek je více než rok starý.

Karviná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov

Důl Darkov | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

K pátečním 18.00 bylo v evidenci 147 pozitivně testovaných. Mezi nimi bylo 125 zaměstnanců z dolu, 19 jejich rodinných příslušníků a tři pracovníci jiného zaměstnavatele, kteří tam prováděli například údržbu.

Místa, kde máme problémy s koronavirem, jsou Karvinsko a Praha, řekl ministr Vojtěch

Číst článek

Plošné testování zaměstnanců na Dole Darkov pokračuje, potrvá do pondělka. Svrčinová oznámila, že v pátek hygienici odebrali 280 vzorků. Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že v sobotu má být odebráno vzorků nejvíc, asi 700. Hygienici chtějí do pondělí otestovat až 1600 zaměstnanců, kteří pracují na Dole Darkov a v navazující úpravně a některých povrchových pracovištích.

„Je to organizované, všechno probíhá v klidu,“ řekla Chattová. Předpokládaný čas odběru se horníci dozvídají den předem.

V Dole Darkov se nákaza covidem-19 začala šířit minulý týden. Hygienici tam proto plošné testy dělali už počátkem týdne, kdy odebrali vzorky téměř 800 lidí. Mnoho pozitivně testovaných horníků nemělo žádné příznaky nemoci. Nárůst počtu nakažených čekají hygienici hlavně v rodinách pozitivně testovaných havířů.

Situací v OKD se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější.

Koronavirus v Dole Darkov: nakažených je 120 zaměstnanců, covid-19 má i 12 jejich příbuzných

Číst článek

Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

„Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci,“ uvedl tento týden moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Nyní takové kompetence nemá.

Karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD) uvedl, že o situaci v OKD pravidelně jedná s hejtmanem i vedením OKD. „Vycházíme vstříc všem požadavkům Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, dodržujeme jako město veškerá nařízení. Všechna zásadní opatření jsou v rukou exekutivy, tj. hygieniků a epidemiologů,“ uvedl Wolf.

Město na sociálních sítích také napsalo, že se množí dotazy lidí týkající se možnosti návratu domů v případě okamžitého vyhlášení stavu nebezpečí a uvedla, že tento víkend vyhlášení stavu nebezpečí neočekává.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme