Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Českem se prohnaly silné bouřky. Hasiči odčerpávali vodu ze silnic

Česko

  12:28aktualizováno  21:43
Praha - Hasiči v jižních Čechách měli v sobotu kvůli silnému větru a přívalovému dešti přes 40 zásahů. Nejčastěji odklízeli spadlé stromy, ze silnic i železnic. Bouře neomezila dopravu.

Bouřka (ilustrační foto) foto: Jan Drahokoupil, www.bourky.cz

Část Česka zasáhne v sobotu silný vítr s nárazy až 65 km/h. Může lámat stromy a působit škody na budovách

Hasiči také odčerpávali vodu ze silnic a sklepů. ČTK to v sobotu řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Přes jižní Čechy v sobotu zhruba tři hodiny postupovalo pásmo bouřek provázené zejména přívalovým deštěm.

Většinou hasiči odklízeli popadané stromy, ze silnic i tratí. „Nemáme informaci, že by popadané stromy někde vážně komplikovaly dopravu nebo způsobily vážné škody na střechách domů či jiném majetku,“ uvedla Matějů.

V Českých Budějovicích museli hasiči zajistit uvolněný billboard, naplavené bahno a vodu odklízeli v Žimuticích, Nové Včelnici a v Písku. Ucpaný kanál odčerpávali v Týně nad Vltavou a Zahájí, vodu ze sklepa v Táboře. Nejvíc zasahovali v okresech České Budějovice, Jindřichův Hradec a Tábor.

Hasiči v Praze likvidovali požár 50 tun odpadu v kovošrotu, vyhlásili i třetí stupeň poplachu

Přes jižní Čechy v sobotu postupovalo pásmo bouřek provázené zejména přívalovým deštěm. Na stanici Temelín spadlo během 20 minut kolem 30 milimetrů srážek. Český hydrometeorologický ústav zvýšil výstrahu, velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí se podle meteorologů čekaly také na Vysočině a Znojemsku v Jihomoravském kraji.

Hasiči na Vysočině zasahovali kvůli přívalovým dešťům a větru na různých místech kraje. Před 19:30 vyjížděli čtrnáctkrát, nejvíc práce mají v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava. Čistili kanalizace, odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy. Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku. V sobotu to řekl operační důstojní hasičů.

Podle přehledu zásahů na webu hasičů se počet výjezdů blíží dvaceti. Při dopravní nehodě v Telči museli i vyprošťovat lidi. Popadané stromy odstraňovali například v Batelově na Jihlavsku, v Želivi či obci Kunemil u Světlé nad Sázavou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!