Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Experiment s uzavřením Smetanova nábřeží rozdělil Pražany: To by se nestalo ani v Teplicích!

Experiment s uzavřením Smetanova nábřeží rozdělil Pražany: To by se nestalo ani v Teplicích!
Zdroj: archiv
praha
Praha i kvůli dopadům koronakrize od soboty dočasně uzavřela jeden pruh silnice na Smetanově nábřeží mezi Národním divadlem a Krannerovou kašnou. Kavárny a jiná stravovací zařízení si tam už zřídily zahrádky. V plánu je i doprovodný kulturní program. Pražany akce rozdělila. Řadě lidí se tento experiment po vzoru západních metropolí líbí, hlasitější jsou však jeho odpůrci, kteří si neberou servítky.

Částečné uzavření pražského Smetanova nábřeží prosadil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (nestr. za Praha sobě). Nápad si pochvaluje i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (za Piráty).

"Chceme podpořit místní gastro podnikatele, kteří teď prodělávali ztráty během koronakrize. Teď tady budou moci mít předzahrádky. Radní pro kulturu Hanka Třeštíková tady dále chystá kulturní program, takže se máte na co těšit," uvedl Hřib na Facebooku. V sobotu se na nábřeží zahrádky skutečně objevily. "Smysl to dává i dopravně. Blanka se stavěla, aby odlehčila právě dopravě v centru. Tohle by mohl být začátek. Jak říká kolega Scheinherr, můžeme si to dovolit. Jen 15 % lidí, kteří se tu objeví, jede autem. Úsek se dá navíc objet po Divadelní nebo Karoliny Světlé," dodal primátor.

Už dopředu se objevovaly kritické hlasy, v sobotu ještě zesílily. "Město na tohle ještě není připravené," myslí si Tomáš. "Nejprve je potřeba dostavět okruhy, potom je možné uzavírat silnice v centru," přitakala Eva. "Jakože se zavře kus silnice kvůli zahrádce? To by se nestalo ani v Teplicích" přisadil si Márty. Někteří z uživatelů sociálních sítích okomentovali situaci až poeticky: "Jednu kávu a ošplejchnutí z tramvaje, díky," napsal na Facebook Matěj.

Příznivci

"Nebude se jednat o úplnou uzavírku. Zavřená bude pouze část před FAMU. Od Národního divadla se nedalo jet rovně už ani teď," opáčil na kritiku Hřib.

Nápad si však našel i svoje příznivce. "Jsem jednoznačně pro. Nemá smysl vést tranzitní dopravu památkovou zónou UNESCO v situaci, kdy existuje objízdná trasa v podobě tunelu. A doufám, že se dožiju dostavění okruhu kolem Prahy a zklidnění magistrály," vzkázal Karel.

S jakou stranou souhlasíte?

Související články

Další články

Nejnovější kauzy