Hlavní obsah

Nánosy bláta z polí, zatopené sklepy, popadané stromy. Částí Česka prošly bouřky

Zatopené sklepy, na silnicích vysoké nánosy bláta, popadané stromy. Tak to vypadá v jižních Čechách a na Vysočině, kde se přehnaly velmi silné bouřky. Ty provázel nejen silný vítr, ale i přívalové deště. Na stanici Temelín spadlo za 20 minut 30 mm srážek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hasiči nejčastěji odčerpávali vodu ze silnic a sklepů, odklízeli také padlé stromy, uvedla Vendula Matějů. Nejvíc práce měli hasiči zatím na Českobudějovicku.

„Několikrát zasahovali v Týně nad Vltavou, také v Žimuticích či Trhových Svinech. V Žimuticích se na silnici nahrnula voda z pole,“ řekla mluvčí. Vodu hasiči odčerpávali také ve vltavotýnské Žižkově ulici a v Dolním Bukovsku.

Foto: HZS jižní Čechy, .

Spadlý stom v Českých Budějovicích

Na Českobudějovicku odklízeli čtyři popadané stromy, stejný počet i v okrese Jindřichův Hradec. V Českých Budějovicích vyjeli k poškozenému billboardu.

Bouřky zamířily na Vysočinu. Hasiči nejčastěji zasahovali v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava. Čistili kanalizace, odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy. Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku.

Foto: HZS jižní Čechy

Uvolněný billboard

Bouřky míří dál do Jihomoravského kraje. Meteorologové varují, že nejsilnější bouřky by se měly objevit na Vysočině v oblasti  Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji na Znojemsku.

Při silném dešti se mohou rozvodnit malé toky, hrozí, že budou zatopená níže položená místa nebo podemleté silnice. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Reklama

Výběr článků

Načítám