Hlavní obsah

Smetanovo nábřeží se ve směru od Národního divadla autům uzavřelo. Kvůli zahrádkám

Praha

Pro motoristy je od soboty uzavřen jeden jízdní směr na Smetanově nábřeží v centru Prahy. Na přibližně stometrovém úseku mezi Národním divadlem a ústím Divadelní ulice vzniknou restaurační zahrádky a podle plánů magistrátu se tam mají konat i kulturní akce. Metropole tím chce napomoci podnikům a institucím, které na nábřeží sídlí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Metropole chce tímto opatřením mimo jiné napomoci podnikům a institucím, které na nábřeží sídlí.

Článek

Pro řidiče jedoucí po nábřeží od Karlových lázní k Národnímu divadlu se nic nemění. V opačném směru musí využít objížďku Divadelní ulicí.

Zklidnění nábřeží

„Jedná se o stometrový pruh jednoho jízdního pruhu. Tento úsek je nejméně využívaným na Smetanově nábřeží,” zdůvodnil výběr místa náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Pro auta se 23. května uzavřel zhruba stometrový úsek jednoho jízdního pruhu na Smetanově nábřeží v Praze.

Podobná omezení podle náměstka ve svých centrech zavedla v reakci na koronavirovou krizi řada západních měst. Zklidnění nábřeží je navíc součástí strategických dokumentů i předchozích rozhodnutí města, například těch navázaných na zprovoznění tunelového komplexu Blanka, dodal.

Odpor opozice

Omezení dopravy na Smetanově nábřeží, o kterém magistrát informoval tento týden, vyvolalo odpor opozice a také vedení Prahy 1. Diskuse o něm zabrala na čtvrtečním zasedání zastupitelstva několik hodin.

Restaurace plošně zlevňovat nebudou

Finance

Opozice i koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) Scheinherrovi vytýkali, že opatření dostatečně neprojednal s magistrátními kolegy a Prahou 1. Návrh ODS a ANO na zrušení omezení však zastupitelstvo nakonec neschválilo.

Loňské pokusné uzavření

Smetanovo nábřeží bylo loni na podzim více než dva týdny uzavřeno, paralelně platila i uzavírka na Malé Straně. Město podle tehdejších vyjádření chtělo paralelním uzavřením získat data k případnému dlouhodobému omezení dopravy na obou březích Vltavy.

Foto: Michaela Říhová, ČTK
Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ve směru od Národního divadla po ústí Divadelní ulice jsou umístěny restaurační zahrádky a podle plánů magistrátu se tam mají konat i kulturní akce.

O možném podobném omezení se v metropoli mluví již dlouho, podle zastánců do centra města a okolí řeky nepatří tranzitní doprava. Podle odpůrců nicméně není možné průjezd omezit před tím, než budou dokončeny oba pražské okruhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám