Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Evropě se nakazilo přes dva miliony lidí. Nejhůře se s epidemií potýká Rusko

Koronavirus v Londýně. foto: Reuters

Moskva/Washington - V Evropě se v sobotu podle agentury AFP potvrdily už více než dva miliony případů nákazy koronavirem, je i nadále nejvíce zasaženým kontinentem. Rusko se stalo druhou nejpostiženější zemí co do počtu infekcí. Je tam po přičtení nových více než 9400 případů přes 335 000 nakažených.
  20:46

Velké přírůstky má stále Brazílie, jejíž prezident Jair Bolsonaro zlehčuje vážnost epidemie. Nakazilo se tam přes 330 800 lidí, takže je Brazílie třetím nejpostiženějším státem na světě. Nejhůř jsou na tom Spojené státy, které mají více než 1,6 milionu nakažených.

Zatímco Evropa vítězí nad koronavirem, v Rusku zuří pandemie v plné síle

Úřady v evropských zemích zaregistrovaly nejméně 2 001 995 případů, z čehož 173 133 pacientů kvůli komplikacím způsobeným covidem-19 zemřelo. Vyplývá to z propočtů AFP. Celosvětově se od přelomu loňského a letošního roku, kdy se tehdy nový typ koronaviru prokázal v Číně, nákaza potvrdila u 5 244 616 lidí a vyžádala si 339 011 obětí.

V Rusku, které je v Evropě nejhůře zasaženým státem, se denní bilance již osmým dnem po sobě drží pod hranicí 10 000 případů a s covidem-19 tam zemřelo 3388 lidí.

Ve Velké Británii počet úmrtí oficiálně spojovaných s covidem-19 vzrostl během pátku o 282 na 36 675. Celkem se v Británii od počátku pandemie potvrdilo 257 154 případů nákazy. Porušení podmínek karantény by mohlo stát post poradce britského premiéra Dominika Cummingse. Navzdory tomu, že se koronavirem sám nakazil, odvezl koncem března syna k rodičům na hlídání. Platila tehdy přísná karanténa a Britové měli vycházet jenom kvůli nezbytným pochůzkám. Opozice volá po Cummingsově odstoupení.

Evropa uvolňuje opatření proti koronaviru. Italové mohou na procházku, Německo jde do školy

Denní bilance nakažených a zemřelých ve Španělsku v posledních týdnech klesá. Úřady v sobotu oznámily 48 dalších úmrtí s nemocí covid-19 a 361 nově potvrzených případů, v obou případech jde o nižší bilanci, než v předchozí den. Celkem se od propuknutí nákazy potvrdilo 235 290 případů infekce, z čehož 28.678 pacientů zemřelo. Španělsko díky zlepšující se situaci hodlá od července otevřít hranice turistům ze zahraničí.

V Itálii počet úmrtí klesá

Itálie za posledních 24 hodin zaregistrovala dalších 113 úmrtí v souvislosti s covidem-19, oproti pátku se jedná o mírný pokles. Nákaza koronavirem se nově potvrdila u 669 lidí. Celkem tato jihoevropská země zaregistrovala 229 327 nakažených, z čehož 32 735 lidí zemřelo.

Koronavirus ve Velké Británii.
Demonstranti v Berlíně už třetí víkend za sebou protestují proti omezením,...

Mírný denní nárůst nových případů má Německo - 638 v pátek, zatímco o den dříve to bylo 460. V posledním týdnu ale nebyla v žádném okrese překročena kritická hranice 50 nových případů infekce na 100 000 obyvatel.

Čtyři státy Evropské unie přišly s vlastním návrhem na unijní obnovu hospodářství postiženého důsledky pandemie. Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko nesouhlasí s francouzsko-německým plánem záchranného fondu, který předpokládá unijní půjčku 500 miliard eur (13,8 bilionu korun), jež se mají postupně splácet a rozdělovat přes rozpočet EU formou dotací a půjček. Čtyři zmíněné spořivější země navrhují poskytovat po dva roky výhodné úvěry, nikoli přímé dotace, a chtějí, aby pomoc byla adresná. Tyto státy zatím finanční objem pomoci nezveřejnily.

Čína, z níž se nákaza rozšířila do světa, sice za poslední den nemá žádného nového nemocného, ale koronavirus se tam prokázal u 28 lidí, kteří však nemají žádné symptomy.

Nadějné informace přišly dnes z vědeckého světa. Byly zveřejněny detaily výzkumu experimentálního léku remdesiviru a ukázalo se, že jeho podávání pacientům v době, kdy ještě nemusí být napojeni na respirátory, zkracuje léčbu až o čtyři dny. Remdesivir zřejmě také snižuje úmrtnost.

Další studie zveřejněná časopisem American Journal of Clinical Pathology upozornila na nutnost sledovat stav nakažených těhotných žen, protože v nemocnici v Chicagu se u 16 z nich prokázala poškozená placenta.

Autor: