Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Do USA nemohou cizinci, co byli za uplynulé dva týdny v Brazílii. Nařízení má zamezit šíření nákazy koronavirem

Donald Trump na tiskové konferenci ke koronaviru 29. 3. 2020 v Bílém domě. foto: ČTK

Washington/Brasília - Do Spojených států nemohou přicestovat cizinci, kteří byli v uplynulých dvou týdnech v Brazílii. O nedělním oznámení Bílého domu v pondělí informovala agentura Reuters. Brazílie v pátek překonala v počtu nakažených koronavirem Rusko, a je tak nyní na druhém místě za Spojenými státy.
  7:16

V Brazílii za neděli přibylo 15 813 nakažených koronavirem, kterých tamní ministerstvo zdravotnictví úhrnem eviduje 363 211. Celkem tam nemoci covid-19 nemoci podlehlo 22 666 nakažených, za neděli to bylo 653 lidí. V USA se dosud potvrdilo na 1,62 milionu případů nákazy. Počet obětí tam přesáhl 97000 lidí.

Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová uvedla, že opatření má zamezit tomu, aby cizinci do Spojených států zavlekli více nákazy. Nařízení se podle ní netýká obchodního toku mezi oběma zeměmi.

Americký prezident Donald Trump minulé úterý uvedl, že zvažuje zákaz vstupu do USA pro cestující z Brazílie. V lednu Trump zakázal vstup do Spojených států většině cestujících z Číny, odkud se koronavirus začal šířit. Na počátku března stejné opatření zavedl pro cestující z Evropy.

‚Už nikdy by nevyhrál republikán.‘ Trump se bojí korespondenčního hlasování

Nynější nařízení se netýká mimo jiné blízkých příbuzných amerických občanů, členů letadlových posádek a držitelů takzvané zelené karty, která opravňuje k trvalému pobytu v USA.

Autor: