VW stiahol škandalózny spot. Uznal, že bol rasistický

Blamáž problémových reklám Volkswagenu pokračuje aj pri novom Golfe. Námietky oponentov automobilka uznala a ospravedlnila sa. Asi budú padať hlavy. Stihnúť tri rasistické paralely v ôsmich sekundách je naozaj „umenie“.

25.05.2020 16:00
debata (1)
Je neuveriteľné, že taká veľká spoločnosť s obrovským komunikačným oddelením si nevie ustrážiť svoje reklamné spoty. A ešte k tomu v čase, keď robiť chyby je naozaj drahé. Navyše v prípade kľúčovej novinky, akou Golf ôsmej generácie nepochybne je. Pritom má Volkswagen s Golfom i tak dosť starostí, keďže musel kvôli chybnému softvéru systému núdzového volania eCall zastaviť jeho distribúciu. A k tomu všetkému sa pridal tento naozaj nevydarený spot na Instagrame.

Nechajme bokom, či je vtipný alebo nie. Podstatné je, že užívatelia sociálnych sietí tento klip označili za rasistický. Nevedno, či ide o zámer, asi nie, ale chýb je v ňom toľko, že hovoriť len o náhode sa jednoducho nedá. V spote manipuluje veľká biela ruka s človekom čiernej pleti, ktorý na ulici obdivuje nový žltý Golf. Ruka ho odsunie zo záberu ako bábku a následne mu dá frčku, čím ho strčí do miestneho podniku.

Veľká ruka strká muža tmavej pleti do baru,... Foto: Volkswagen
VW - reklama na nový Golf Veľká ruka strká muža tmavej pleti do baru, ktorého názov v preklade znamená "malá kolónia".

O klip sa preto začala zaujímať televízia BBC a všimla si ďalšie prešľapy. Podnik, do ktorého je muž tmavej pleti zahnaný, sa volá Petit Colon, čo v preklade znamená „malá kolónia“. Pochopiteľne to vyvolalo asociáciu s kolonizáciou niektorých afrických krajín Nemeckom. No a aby toho nebolo málo, pri postupnom zjavovaní sa nápisu Der Neue Golf sa v obraze ako prvé objavia písmená, z ktorých ľahko poskladáte slovo „neger“.

Volkswagen spočiatku svoj spot bránil, no... Foto: Volkswagen
VW - reklama na nový Golf Volkswagen spočiatku svoj spot bránil, no čoskoro kapituloval. Aj si nasypal popol na hlavu. Asi netreba vysvetľovať prečo.

Ani sa nemožno čudovať, že hoci Volkswagen svoje video najprv obhajoval, po podrobnom zhliadnutí ho stiahol a ospravedlnil sa slovami: Plne chápeme hnev v reakciách na naše video. Je úplne jasné, že je zlé a nechutné. Od tejto reklamy sa dištancujeme a úprimne sa ospravedlňujeme“. Spoločnosť zároveň oznámila, že začala vyšetrovanie schvaľovacieho procesu tejto reklamy a že nemieni tolerovať žiadnu formu rasizmu, xenofóbie alebo diskriminácie.

Zdá sa, že Volkswagenu naozaj čosi uniklo, pretože v prvých reakciách na klip mal celkom opačný názor. Iste budú padať hlavy. Toto je v najlepšom prípade amatérsky prešľap. Pritom má Volkswagen so spotmi problémy už dlhšie. V klipe na elektrický Golf sa podľa niektorých dopustil ponižovania žien. Nevydarila sa mu ani reklama na Amarok, ktorá podľa úradov nabádala vodičov na nebezpečnú jazdu a ani vskutku trápny spot na staršiu generáciu Pola, v ktorom samovražedný terorista odpálil bombu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #reklama #VW #VW Golf
Články podľa značiek