Krajina pokladů: Košťálov
Foto: autorka

Krajina pokladů: Košťálov

26. 5. 2020

Strmě se tyčící skalnatý vrchol Košťál nabízí nádherný výhled na České středohoří. Na vrcholu stojí zbytky hradu Košťálov ve výšce 481 m. n.m. Nachází se v západní polovině Českého středohoří. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Zakladatelé hradu ve 14 století byli zřejmě pánové z Házmburka. Košťál (nebo také Košťálov) je vrch, který často přitahuje blesky. Kronikář Beneš Krabice z Veitmile popsal, jak purkrabímu Alešovi ze Slavětína a jeho manželce spálil blesk při bouřce v roce 1372 dlouhé špice jejich škorní, měli tehdy štěstí, že jen špice. Od poloviny 16. století byl již hrad neobydlen. A jak jinak - v zasypaných sklepích se nachází poklad. Hlídá ho pes s ohnivýma očima, ale není radno poklad hledat. Jakýsi hledač poklad prý našel, jenže ten se mu proměnil ve střepy a on do rána zemřel. Přinesla jsem si kamínek z vrcholu a myslím, že je kouzelný. Obdivuji každou kytičku, která v těchto skalách vyroste. Každý stromek na skále je podivuhodný. Rostlinky, trávy, keře , uchytí se v skalních spárách, puklinách a rostou a kvetou. Je to prostě kouzlo.

Výhled ze  strmého vrchu je nádherný - naskytne se rozhled po značné části Českého středohoří. Košťálov patří k nejzajímavějším zříceninám v tomto kraji. Nálezy z tohoto hradu, dokumentující život na středověkém hradu, jsou uloženy v Oblastním muzeu v Litoměřicích a přístupny veřejnosti.

Sestoupily jsme ze zříceniny a na rozcestníku jsme se ještě vypravily s vnučkou na vrch Ovčín, vysoký 430 m n.m. Nikdy jsem o něm neslyšela a moje zvídavost byla silnější než unavené nohy. A tak jsme vyrazily. Velká část cesty byla velmi pohodlná, ale poslední část se skládala z tak strmého stoupání, že ohlédnout se nazpátek bylo přímo nebezpečné. Výhled byl z této části poněkud jiný, ale také moc pěkný. Z jedné strany Milešovka, Lovoš, z druhé strany Lovosice, Čížkovice a spousta malých obcí. Všude je plno turistických cest, jednu neznámou jsme si směr Ovčín vyzkoušely. 

Na Košťálov se milovníci výšlapů dostanou nejlépe z obce Sutom, kde zaparkují, nebo i z obce Třebenice, pohodlnou výletní cestou asi 3 km. České středohoří je obdivuhodná krajina, oplývající starými českými bájemi a pověstmi. Přijeďte, budete okouzleni touto nádhernou krajinou, kterou se toulám celoročně a nemohu se jí nabažit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%