Mercedes-Benz: Syntetické palivá sú pre nás ‘mŕtve‘. Pôjdeme elektrickou cestou

Na rozdiel od konkurentov sa nemecký Mercedes-Benz rozhodol uzavrieť kapitolu syntetických palív. Nevidí ich ako efektívne riešenie pre budúcnosť.

26.05.2020 12:00
debata
Syntetické palivá z biomasy alebo z rias by... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - syntetické palivá Syntetické palivá z biomasy alebo z rias by riešili problém obmedzených ropných zdrojov. Stále sú však drahé, pretože ich výroba vyžaduje veľa energie. Niektoré automobilky veria v ich budúcnosť, no Mercedes-Benz nie.

Syntetické palivá by mohli byť riešením pre záchranu spaľovacích motorov. Použitím umelého „benzínu“, vyrobeného napríklad z biomasy alebo zo zemného plynu, by totiž bolo možné znížiť škodlivé emisie bez toho, aby sa musela zásadne meniť súčasná konštrukcia motorov s vnútorným spaľovaním. Keďže e-palivo ma tekutú formu, nemusela by sa meniť ani existujúca sieť čerpacích staníc. Jeho čerpanie by bolo rýchle a umožnilo rovnako dlhý dojazd, ako majú konvenčné autá. Jednoducho, syntetické palivá by znamenali ďalšie roky účinkovania spaľovacích motorov na automobilovej scé­ne.

Výhoda by bola aj na strane automobiliek. Tie by mohli znížiť astronomické investície do drahej elektromobility a zákazníci by zas neboli odkázaní na kúpu drahých elektromobilov. So syntetickými palivami preto koketuje viacero výrobcov. A nielen koketuje. Taká Mazda, Bentley, Audi, Volkswagen alebo McLaren do vývoja syntetických palív investujú. Mercedes-Benz v nich ale cestu do budúcnosti nevidí. „Jednoznačne sme sa rozhodli, že sa najprv vydáme elektrickou cestou,“ povedal šéf vývoja stuttgartskej automobilky Markus Schäfer. Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia je, že výroba syntetických palív vyžaduje príliš veľa energie.

„Ak máme dostatok zelenej energie, tak potom je ju nalepšie uložiť priamo do batérií. Ak ju však transformujeme do e-paliva, ide o proces, v ktorom veľa energie stratíme,“ vysvetľuje Schäfer. Zároveň je presvedčený, že ak sa cenovo dostupné syntetické palivá objavia, smerovať budú i tak v prvej vlne do leteckej dopravy. Autá majú prísť podľa Schäfera na rad najskôr o desať rokov. „Keď vyvíjame novú platformu, myslíme preto v prvom rade na elektromobily. Budeme síce sledovať trendy aj správanie zákazníkov, ale elektrifikácia ostane našou hlavnou stratégiou,“ uzatvára Schäfer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #syntetické palivá
Články podľa značiek