Zlaté mince a zlaté slitky: Čemu dát přednost v době krize?

Zlaté mince a zlaté slitky: Čemu dát přednost v době krize?

V posledních několika týdnech a měsících se po celém světě rozjela pandemie nového koronaviru. To se negativně projevilo v mnoha odvětvích, trh s cennými kovy nevyjímaje. Ve chvíli, kdy uvažujete o investici do zlata, je dobré si uvědomit, že krize může ovlivnit i výběr toho, zda dáte přednost zlatým slitkům, nebo raději koupíte zlaté mince.

Nyní je dobrý čas na investici do zlatých slitků a mincí.Nyní je dobrý čas na investici do zlatých slitků a mincí.

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Na našem trhu proto hrají prim švýcarské rafinérie. Většina zlata se dováží z rakouských rafinérii, jako jsou Argor-Hereues, PAMP a Valcambi. Ty však byly zavřené, proto je aktuálně na trhu poměrně značný nedostatek slitků. A tudíž se investoři obracejí ke zlatým mincím.

V tuto chvíli jsou zajímavějším a dostupnějším produktem zlaté mince

Investiční zlato v podobě mincí je minimálně stejně dobrou investicí jako v případě slitků. Zlaté mince jsou navíc mnohem zajímavější z hlediska estetiky, na což se při jejich výrobě bere velký ohled. Jsou vhodné nejen pro větší investory, ale i drobné střadatele a sběratele. Oproti slitkům jsou zlaté mince rozhodně atraktivnější pro sbírání, druhá varianta se kupuje spíše pouze z důvodu výhodné investice, respektive uchování hodnoty peněz.

Jaké mince jsou v kurzu?

V Česku si lze zlaté mince pořídit v Obecním domě v Praze. Mincovna nabízí kupříkladu oblíbené zlaté mince Wiener Philharmoniker, které jsou k dostání v několika baleních. Nejpopulárnější jsou nyní balíčky s 10 a 20 kusy mincí. Kromě Wiener Philharmoniker si sběratelé a investoři rádi odnášejí australské, americké a kanadské zlaté mince nejvyšší kvality, tedy z 24 karátů.

Cena zlata je v současné době na vysoké hodnotě, přesto je dobrý čas na investici do zlatých slitků a mincí. V Obecním domě v Praze si je můžete koupit v různých cenových relacích, nejlevnější stojí jen kolem 5.000 Kč, takže jsou zlaté mince vhodné opravdu pro každého.

Článek Zlaté mince a zlaté slitky: Čemu dát přednost v době krize? byl publikován 26. května 2020 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...