Hlavní obsah

Festival Ji.hlava bude, startuje 27. října

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se nehodlá nijak přesunovat ani rušit. Proběhne v původním termínu 27. října až 1. listopadu. Prvních 870 návštěvníků už se akreditovalo, sdělili pořadatelé.

Foto: ji-hlava.cz

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Článek

„Zrušení nebo odsunutí letošního ročníku pro nás nebyla a není varianta,“ sdělil ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

„Pracujeme s různými verzemi, kterými zareagujeme na situaci v Česku i ve světě na konci října. Pokud to bude kvůli omezené kapacitě sálu nutné, otevřeme během festivalu více kinosálů, než je obvyklých osm a budeme filmy ještě více reprízovat, aby festivaloví diváci měli možnost snímky vidět na velkém plátně. Hledáme také nová řešení pro ty diváky, kteří v této situaci patří mezi ohrožené skupiny, například seniory nebo vážně nemocné,“ dodal.

„Nechceme, aby byl letošek zapsaný jako rok ‚opuštěných‘ filmů, na které se kvůli pandemii zapomnělo, které měly smůlu, a nedostaly se tak k divákům. Už proto je naším závazkem festival uspořádat. A jsme rádi, že jsme součástí dokumentární komunity, která napříč Evropou aktivně hledá způsoby, jak i za změněných podmínek propojit filmy s diváky.“

Novinkou letošního ročníku je prodej Early bird akreditací spojený s donátorstvím. Z každé zakoupené akreditace věnoval festival 50 korun na dobročinné účely. Cenově nejvýhodnější akreditace vyjde na 350 Kč a každý čtvrtý návštěvník za ni zaplatil víc. 40 000 Kč šlo jihlavské nemocnici na nákup plicních ventilátorů, 24 000 Kč pak neúplným rodinám, které přišly vinou karantény o příjmy, a ocitly se tak ve finanční tísni. Ještě do 31. května je možné podpořit vědecký výzkum v rámci ČVUT.

„Poprvé v historii jsme spojili prodej akreditací s donátorstvím, i když jsme o tom přemýšleli již v předchozích letech. Jsem moc rád, jak dobře tento první pokus dopadl. Moc všem děkuji,“ uzavřel Hovorka.

Akreditace i podrobnosti o programu festivalu naleznete na stránkách ji-hlava.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám