Hlavní obsah

Chováte se jako největší nácek, řekla Zaorálkovi Černochová

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslankyně ODS Jana Černochová označila ve středu ráno ministra kultury a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za nácka kvůli článku o Izraeli a Palestině. Ministr ve Sněmovně řekl, že si za jeho obsahem stojí. Česká strana podle něho má říci, pokud si myslí, že je něco špatně.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Lubomír Zaorálek a Jana Černochová.

Článek

„Dnes je 78 let od významného aktu operace Anthropoid, kdy byl spáchán útok na Heydricha. Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se v těchto dnech chová jako ten největší nácek,“ řekla před poslanci Černochová. Posléze se Zaorálkovi omluvila. Uvedla, že si názor ponechá jako občanka.

Řeč byla o článku, který vyšel o víkendu v deníku Právo. V něm Zaorálek spolu s šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD) a bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) kritizovali plány Izraele na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Podle nich to vylučuje vznik životaschopného palestinského státu.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

Podle Černochové je Izrael strategickým partnerem po Česko, a tudíž neměli poslanci nárok na to, aby zemi poučovali. „Nevím, kde v sobě tito pánové berou sebevědomí, že právě oni jsou těmi povolanými arbitry, aby mohli poučovat zemi, která se víc než půl století musí dnes a denně prát o svůj osud v boji s teroristy, kteří mimo jiné stojí právě i v čele Palestinců,“ dodala poslankyně.

Zaorálek: Omluvte se 

Ministr nejprve označil slova Černochové za rychlé probuzení. „Snažím se pochopit, proč jsem si takhle ráno vysloužil takové oslovení. Česká republika má jeden z nejvíce proizraelských postojů z celé Evropské unie,“ dodal Zaorálek.

Zeman se kvůli Izraeli obul do Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga

Domácí

Česko ale podle něho nemůže souhlasit s tím, pokud je nějaké území okupováno jinou silou. „Je úplně logické, že česká strana řekne i někomu, s kým má strategické partnerství, co je špatně. Nejsem žádný nacista,“ uvedl na plénu Zaorálek.

„Nedělejte skandál z mých výroků, skandál je to, za co jste mě označila. Jak si mi dovolujete říct, že jsem nacista? Vy se omluvte,“ sdělil Černochové. Ta tak posléze učinila.

Výběr článků

Načítám