Menu
TOPZINE.cz
Sport

Hraní golfu odreaguje i povzbudí

Redakce

Redakce

27. 5. 2020

Přestože většina z nás vnímá golf jako venkovní hru gentlemenů, která pochází z Britských ostrovů, konkrétně ze Skotska, možná vás překvapí, že se historie tohoto báječného sportu datuje k dynastii Song až do středověké Číny. Tam se míčové hře říkalo Čchuej-wan a hrát ji mohla výslovně vysoká šlechta, ale pouze pro zábavu.

Jako sport byl golf mezinárodně uznán, když byl zařezen do letních olympijských her v Paříži, psal se rok 1900, ano slavíme stoleté výročí! Nicméně základy moderního golfu, tak jak ho známe dnes, se datují do 15. století, kdy se samotný král stal nadšeným golfistou a začal hrát na Old Course ve skotském St. Andrews, kde později vzniklo i standardní 18jamkové hřiště. Dnes se hraje na původních 18 jamkách nebo 9. Co se hry týče, existují dva hlavní druhy – hra na rány (která se hraje na turnajích) a pak hra na jamky.

Golf se brzy rozšířil mezi lidi jako skvělá zábava a společenská událost. Kromě soutěživého elementu je golf velkou společenskou aktivitou. Hráči se sdružují ve svých klubech, které už dávnou nejsou doménou společenské smetánky. Jedná se o skvělé místo, kde se setkávat s novými lidmi, seznamovat se s jinými životními styly a kulturami.

Výhodou golfu je, že se snadno učí a mnoho klubů nabízí začátečníkům vybavení k pronájmu a kurzy. Tam vás naučí, jak správně provést švih, odpálit, jaký druh hole na danou situaci použít a podobně. Hra je otevřená všem bez ohledu na věk a pohlaví.

Hraní golfu

Zdroj: Shutterstock

Golf je také velkým pomocníkem pro lidi, kteří mají náročná zaměstnání a potřebují se odreagovat. Pobyt na čerstvém vzduchu, chůze na zeleném trávníku – jak je známo zelená barva má uklidňující účinek na nervový systém, a k tomu dokonale přispívá sluníčko a pohyb.

Hra není vůbec určená businessmanům, naopak si získává příznivce z různých odvětví. V Čechách je jeho největším reprezentantem nejspíš oblíbený herec a prezident Mezinárodního karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška, zpěvák Ondřej Hejma nebo fotbalista Pavel Nedvěd. Na hru nedá dopustit i profesionální hráč pokeru Chris Moneymaker z USA, zpěvák Justin Timberlake nebo půvabná herečka Catherine-Zeta Jones.

Sport patří mezi aktivity s nízkým dopadem, a proto je vhodný pro všechny věkové kategorie a úrovně zdatnosti. Nenechte se však zmýlit, že se jedná o línou hru. Při plném 18jamkovém kole golfu se můžete připravit až na 6 až 10 kilometrů chůze, což i na rovném povrchu spálí asi 1 500 kalorií. Samozřejmě tu jsou golfové vozíky, které hráči ocení v horkém počasí nebo při rozvleklých a napínavých turnajích.

Současné hvězdy golfu, které svým talentem a nadšením pro hru inspirují i nás ostaní je světová jednička Roy McIlroy, John Rahm nebo Patrick Cantlay. Mezi ženami je to Inbee Parková, Amy Olsonová nebo Perrine Delacourová.

Závěrem pár zajímavých faktů, které s možná překvapí:

Je téměř nemožné, aby v jednom kole golfu hráč trefil dvě jamky na jednu střelu, šance jsou jedna ku 67 milionům. První golfové míčky byly vyrobené ze dřeva a potom z tenoučké kůže vyplněné husím peřím. Používaly se až do roku 1848, kdy byly nahrazené míčky z přírodní pružné a průhledné hmoty podobné kaučuku. Nejvyšší možný handicap (číselné vyjádření herní úrovně amatérského golfisty) je 54, ale 80 % všech golfistů dosáhne méně než 18.

Nejvýše umístěné golfové hřiště Tactu najdete v Peru ve výšce 4, 4 km nad mořem.

Golf se hrál i na měsíčním povrchu, v roce 1971 se o to postaral astronaut posádky Apollo 14 – Alan Shepard. Druhým sportem, který se na Měsíci hrál, byl hod oštěpem. V horkých letních dnech doletí golfový míček dál, protože je hustota vzduchu řidší. Ve Francii bylo hřiště La Jenny, které bylo určené pouze pro nudistické hráče golfu. Tiger Woods vyhrál neskutečných 77 turnajů PGA. Trvalo dlouhých 400 let, než mohly ženy hrát oficiálně tuto hru. Stalo se tak ve skotském Musselburghu v roce 1811.

Golf drží neslavný rekord nejnudnějšího sportu na světě, ale s tím by určitě mnozí nesouhlasili.

Na golfovém míčku najdete většinou 336 dolíčků (někdy až dokonce 500), ale každý výrobce si určuje svůj vlastní počet.

Přichází léto a tedy ideální čas na golf, ať už patříte mezi začátečníky nebo pokročilé, vždy je čemu se učit. Jak prohlásil Gary Player: „Golf je hádanka bez odpovědi. Hrál jsem tuto hru 50 let a stále nemám nejmenší tušení, jak hrát.”

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Hraní golfu odreaguje i povzbudí