Dluhopisy pro občany budou bez daně. Projděte si balíček pro rok 2021

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2020 | 2 komentáře
Ministerstvo financí posílá na vládu další balík daňových změn. Projděte si je v bodech.
Dluhopisy pro občany budou bez daně. Projděte si balíček pro rok 2021

Zdroj: Shutterstock

Nová pravidla u danění příjmů z dluhopisů zajistí, že například takzvané Dluhopisy Republiky, které stát nabízí občanům, budou osvobozeny od daně z příjmů z výnosů. Počítá s tím daňový balíček ministerstva financí.

Ten také obsahuje návrhy na další růst spotřební daně z cigaret nebo nový stravenkový paušál. Ministerstvo navržené změny poslalo k projednání na vládu, měly by začít platit od začátku roku 2021.

Dluhopisy pro lidi bez daně

Úplně jinak chce ministerstvo financí nastavit zdanění výnosů z dluhopisů. Výsledkem, který běžného čtenáře zajímá nejvíce, bude, že výnosy z takzvaných Dluhopisů Republiky mají být nově osvobozené od daně. Pokud ministerstvo změnu prosadí a v nabídce zůstane prootiinflační dluhopis, tak jeho atraktivita ještě výrazně vzroste, protože vzroste bonus, který stát nad inflaci vyplatí. Teď jde o to, jestli na to ministerstvo následně nezareaguje snížením výnosu.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Samotné změny v osvobození zdanění dluhopisů vypadají takto: U příjmů ze státních dluhopisů vydávaných Českou republikou se osvobození rozšíří. Nyní jsou od srážkové daně osvobozeny příjmy nerezidentů ze státních dluhopisů vydávaných Českou republikou v zahraničí. Nově se toto osvobození bude týkat všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů.

„To znamená, že od příštího roku už nebudou zdaněny ani příjmy z dluhopisů, které stát nabízí a prodává občanům. Dluhopis Republiky tak bude ještě přitažlivější možností pro všechny, kteří chtějí zajímavě a přitom bezpečně zhodnotit své úspory,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Návrh dále počítá se zrušením osvobození úroků u dluhopisů, které vydávají čeští poplatníci daně v zahraničí pro zahraniční investory. To má podle ministerstva narovnat podmínky mezi domácími i zahraničními investory. Toto osvobození bylo zavedeno v roce 1994 s cílem zvýšit atraktivitu českých dluhopisů na evropském trhu.

„Jde o přežitek z doby transformace, který už dávno přestal mít smysl. Dluhopisy českých emitentů si na světových finančních trzích našly své místo a mezi zahraničními investory je o ně dlouhodobě velký zájem. Navíc není spravedlivé, že investoři z ciziny tyto příjmy nedaní, zatímco ti čeští ano,“ říká Schillerová.

Stravenkový paušál

Na zavedení stravenkového paušálu se vládní koalice shodla už v lednu. Hotový návrh počítá s tím, že zaměstnavatelé budou moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat daňově zvýhodněné stravování také přímo ve formě peněžních prostředků. Příspěvek na stravování osvobozený od daní a pojistného tak budou moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes nedosáhnou.

„Zdůrazňuji, že nerušíme stravenky a dnešní režim zachováváme. Pouze nabídneme zaměstnavatelům jednodušší a levnější alternativu, díky které si budou moct příspěvek na stravování dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček. Zdroj: Shutterstock.com
Skřipeček. Zdroj: Shutterstock.com

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? Rychle, spolehlivě a bezbolestně? Máme řešení!

Dražší cigarety

Spotřební daň u tabáku, cigaret a zahřívaných tabákových výrobků by měla v letech 2021 až 2023 růst přibližně o pět procent ročně. Daň rostla naposledy od začátku letošního roku, a to zhruba o deset procent. Ministerstvo počítá, že státní rozpočet v roce 2021 získá navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023.

Více možností pro města u daně z nemovitostí

Předložený daňový balíček také posiluje rozhodovací pravomoci místních samospráv v oblasti daně z nemovitých věcí a nově jim umožňuje stanovovat místní koeficient pro jednotlivé části obce. Nyní si mohou obce nastavit místní koeficient pouze jednotně na celém svém území. Daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem obce, přičemž ty mají právě díky stanovení místního koeficientu možnost zvýšit své příjmy.

„I přesto jej doposud zavedla ani ne desetina obcí. V některých z nich se přitom nacházejí továrny nebo jiné průmyslové objekty, které vedle pracovních míst mohou přinášet obci i negativní dopady na životní prostředí. Pokud by tyto dopady chtěla obec kompenzovat vyššími příjmy do své pokladny, dotklo by se to i běžných obyvatel. Proto vycházíme vstříc požadavkům starostů a umožňujeme jim, aby zvýšení místního koeficientu mohlo omezovat jen právě na tyto lokality,“ vysvětluje Schillerová.

Podpora elektromobilů

Balíček počítá také s opatřením na podporu elektromobility, které zjednoduší využívání elektromobilů pro služební cesty. Pokud se pracovní cesta uskuteční ve vozidle poháněném elektřinou, bude napříště možné prokázat výdaje na tuto cestu s pomocí tzv. referenční ceny elektřiny. Referenční cena elektřiny je upravena ve vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí a pro rok 2020 je stanovena ve výši 4,80 Kč za 1 kilowatthodinu.

„Prokázat cenu elektřiny při nabíjení vozidla jde velice obtížně. Zatímco u klasických pohonných hmot se na čerpací stanici vystavuje účtenka o ceně a množství natankovaného paliva, při dobíjení elektromobilu přes domácí zásuvku takto doložit cenu nelze, protože celková cena elektřiny zahrnuje i položky, které jsou fixní bez ohledu na její spotřebu,“ objasňuje Schillerová.

Doprovod bez poplatku

Daňový balíček také osvobozuje od místních poplatků průvodce hospitalizovaných osob, u kterých je nutná celodenní přítomnost u pacienta, pokud je jim pobyt hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Vychází tak vstříc například rodičům s hospitalizovanými dětmi.

„Pokud musí rodič zůstat s malým dítětem v nemoci, jeho pobyt hradí zdravotní pojišťovna. Jde ale o úplatný pobyt, který podléhá místnímu poplatku z pobytu, přičemž ten se z veřejného zdravotního pojištění nehradí a rodiče jej musí zaplatit,“ uzavírá ministryně financí.

Různé kauce pro distributory lihu

U distribuce alkoholu navrhuje ministerstvo financí zavést více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu. V současné době je každý distributor lihu povinen složit kauci ve výši 5 milionů Kč.

Nově budou existovat tři pásma, a to 500 tisíc Kč, 1 milion Kč a dosavadních 5 milionů Kč. Stejný princip platí už dnes u kaucí pro tzv. osoby povinné značit líh. Zavedení snížených pásem kauce má usnadnit vstup na trh s lihovinami malým distributorům lihu.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services