Zamyšlení v koronavirové době

Zamyšlení v koronavirové době

27. 5. 2020

Vážení íčkaři,
mám rozepsanou úvahu o současné a minulé době. Právě v této koronavirové době jsem se chtěla trochu ohlédnout za minulostí a hlavně, kam až došlo a jak bylo zneužito heslo sametové revoluce „pravda a láska zvítězí“.
O víkendu mi přišel mail a já se rozhodla se s vámi o něj podělit, protože je tak výstižný, krátký a daleko předčil významově a obsahově moji úvahu.
S jeho myšlenkami se zcela ztotožňuji a proto vám ho přináším.

Citace:

KORONAVIRUS V NÁS

ivan kruis

Neblahou dobu žijeme.
Přijímám celou záležitost a její průběh jako trest za zpupnost a namyšlenost člověka.

Ano, historie nás učí, že morové rány a epidemie byly trestem za odvrácení se od víry v dobro, pravdu i lásku, pošpinění čistoty smyslu života a v neposlední řadě za pyšnost a nadřazenost mezi sebou. Války hrozné, každá vedená prostředky drastickými a úměrnými stupni civilizace, dopadaly na lid obyčejný, prostý, skromný a čistý se svou ničivou silou, aby nenávratně rozvrátily osudy jednotlivců, rodin i celých národů.

Opravdu i při jen letmém listování časem, od zrození lidstva do dnešních už nešťastných dnů pro celou planetu, nenajdeme jedinou generaci, jež by celý život prožila v radosti a míru, bez tragédií, válek a pandémií... Jen někdy a zcela výjimečně se odehrávaly pouze místní tragédie, boje a epidemie.
Zpravidla ale byly jen ohláškami něčeho většího, drtivějšího. - Vezměme si jako příklad uplynulé XX. století. Po dvou po sobě rychle jdoucích světových válkách v jeho první polovině, následovalo období relativního klidu. Jen přelom padesátých let v léta šedesátá přinesl krizi, v níž lidé stáli na pokraji jaderné katastrofy. Následujících dvacet let skrývalo touhu po co nejcelistvějším vyzbrojení zemí na obou stranách Železné opony. Ostatní svět se zmítal v regionálních a místních potyčkách. - Rozvolnění životních hodnot, touha po majetku a jeho reprezentaci zcela potlačily morální a etická pravidla obtížně rozvíjené a udržované po staletí i v dobách nejrůznějších porob, okupací a nadvlád, které měly základ v uspořádání světa minulého i po zmíněných válkách.

Dobu moderny v minulém století střídaly s různým úspěchem umělecké i politické -ismy. Úsilí o "nového člověka" sekularizovalo společnost i celé národy. Od té doby mizely ostrůvky ještě dochovaných tradic, strany a fronty byly podřízeny jen jedné: té správné. Na úbytě chcípaly morálka, etika, estetika, filosofie a především svoboda - to nejvlastnější člověku se všemi jejími projevy: svoboda slova, svoboda pohybu, svoboda shromažďování, svoboda projevu. Ty nahradila úspěšně cenzura, kádrování, lhaní.

Rozmohlo se povýšenectví, hierarchii hodnot řídily funkce a posty, vzdělání trpělo pod knutou ideologií. Přetvářka, prospěchářství, oportunismus, fanatismus a podlézačství se staly nejen běžnými jevy, ale i cíli celého veškerenstva. Fízlování, udavačství, pomluvy, pronásledování a zavírání do kriminálů na nucené práce, vydírání jednotlivců i celých rodin se staly úspěšnými a oslavovanými nástroji všedního dne. Hrdost národního i osobního ducha nahradilo patolízalství a podržtaškismus. Vítězili mladí bezskrupulózní jedinci, neštítící se v honbě za kariérou žádné sviňárny. Pojmy jako důstojnost, úcta i uctivost byly vyprázdněny a nahradila je faleš, přetvářka a obojakost. Věrnost, charakterní principialita a nesmlouvavost zmizely pod útoky bezpáteřnictví a licoměrnosti. Dojetí a pohnutí se stalo opovrhovaným sentimentálním přežitkem a dalo by se pokračovat dál a dál.

Navzdory všem těmto zkušenostem, jimiž jsme prošli jako jednotlivci, rodiny i národy, jsme se v listopadu 1989 a několik let poté až naivně dětsky domnívali, že zazvoněním klíčů a s prsty do vstřícného véčka se vše promění jaksi samozřejmě a samo. - Nikolivěk. - Až na několik osobních a kolektivních křivd k "navrácení věcí...lidu" se nestalo téměř nic. Velkohubost, primitivismus, nedovzdělání či jiný rychlý kvas spolu s řadou ostatních reliktů padlé doby našly ochotné pokračovatele.

Toužebně očekávané skutečnosti jako naděje, víra, pravda a láska spolu s demokracií berou za své, a přesto se ještě dnes někdo diví, proč a odkud se koronavirus u nás vzal?

"Pravda je jen to, co je ku prospěchu všech!" - Jan Hus

Konec citace.

Věřím, že alespoň z části vás výše napsaná slova oslovila. Já si uvědomila, kolik v sobě mají pravdy, a jen mohu souhlasit s citátem mistra Jana Husa, jenž je závěrem zamyšlení....

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%