Hlavní obsah

Proč „ztracený“ pilot nekomunikoval s pražským letištěm?

Foto: Vladislav Pavlík

Pražské letišti v Ruzyni.

Reklama

Sportovní letoun přistál bez povolení na pražském letišti, které tvrdí, že se s pilotem nemohlo spojit. Německý pilot ale nejspíš nevyužil nouzové komunikace.

Článek

V úterý večer na pražském letišti v Ruzyni přistál sportovní letoun M20J-201MSE s rakouskou registrací OE-DSF. Letoun řídil německý starší pilot a podle Pavla Štrůbla, ředitele Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, byl zřejmě zmatený.

„Tento případ ukázal, že piloti staršího věku by si měli uvědomit, zda mají pod kontrolou své kognitivní schopnosti, protože mohou ohrožovat bezpečnost dalších lidí,“ řekl Seznam Zprávám inspektor Štrůbl. Pilot letící z německého Stuttgartu nekomunikoval vysílačkou, a to ani poté, co přistál na uzavřené dráze.

Podle Martina Šonky, který se stal předloni mistrem letecké série Red Bull Air Race, ale tyto situace mohou obecně nastat a může za nimi být celá řada důvodů. „Je otázkou, proč došlo ke ztrátě orientace. Je možné, že pilotovi selhaly palubní přístroje nebo udělal chybu v navigaci nebo špatně vyhodnotil informace, které palubní přístroje nabízely,“ řekl Šonka.

Obecně v těchto případech pak hraje roli také stres. „Pokud byl německý pilot ve stresu, tak se může stát, že místo toho, aby situaci vyřešil, tak nabaloval chyby, které vyústily v to, že zamířil na úplně špatné letiště, ale podotýkám, že konstatuji pouze obecně, do jaké situace se piloti mohou dostat,“ doplnil předloňský mistr letecké série Red Bull Air Race.

Pilot letící z německého Stuttgartu nekomunikoval vysílačkou, a to ani poté, co přistál na uzavřené dráze. Podle radaru se po cestě nad Německem nějakou dobu točil na místě a až pak se vydal směrem na Prahu. „Pilot letěl večer, takže se dá říct, že byla tma. Kroužení tak mohlo znamenat hlavně to, že se snažil najít orientační body, které by mu napověděly, kde se nachází,“ vysvětlil Šonka.

Letecké předpisy pak podle něj jasně říkají, že pokud pilot ztratí orientaci, tak nesmí létat bezděčnými kurzy. Nejdříve by měl kroužit na místě tak dlouho, než orientační bod zachytí. Vydat se jen tak „nazdařbůh“ není správné řešení. „Obnovení orientace na dlouhé neznámé trase je opravdu složité,“ doplnil.

Poté, co německý pilot překročil české hranice, tak jeho pohyb už monitoroval Generální štáb Armády České republiky. „Let vrtulového letounu byl podle platných pravidel a zároveň vše bylo monitorováno jak na území Německa, tak na území Česka,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

K vyslání armádních stíhaček kvůli přistání letadla, které se nehlásilo dispečerům, tak podle nich nebyl důvod. „Letoun nevykazoval žádné znaky vzdušné hrozby nevojenského charakteru, proto žádná instituce nevydala pokyn ke vzletu hotovostních letounů,“ doplnila mluvčí.

S tím souhlasí i Šonka, podle kterého je hrozba ve sportovním letounu minimální. „To ohrožení je poměrně minimální, kdyby chtěl pilot do něčeho vrazit, tak s takto malým letadlem moc neuškodí, ale je to na rozhodnutí armády,“ uvedl Šonka. Podle něj tak není pravidlem, že na jakékoliv letadlo, které nekomunikuje, musí být poslány gripeny.

Pokus o komunikaci s pilotem.Video: facebook.com/webrlpcr/, youtube.com/GnarledReligion99

Před desátou večer v úterý pak německý pilot přistál na uzavřené dráze, protože hlavní ranvej je v těchto dnech uzavřená kvůli odgumování a údržbě. Pražské letiště tvrdí, že s nimi sportovní letoun vůbec nekomunikoval a nedokázal se s nimi spojit přes odpovídající frekvenci. V tomto případě ale podle Šonky existuje nouzová komunikace, na kterou se přepne, pokud se pilot nemůže spojit přes odpovídající frekvenci.

Mezi fanoušky leteckého provozu ale padají spekulace, že vysvětlení celé záležitosti může být mnohem jednodušší, než se zdá. Podle některých za nekomunikací může být nemoderní vybavení, které není schopné se naladit na potřebnou frekvenci.

I to ale podle Šonky nepřipadá v úvahu, protože každý pilot je povinen mít na palubě funkční rádio stanici. „Kromě toho musí mít pilot na palubě i leteckou mapu, kde má u každého letiště napsanou frekvenci, aby se přesně tyto situace neděly, ale je samozřejmé, že lidské chyby mohou nastat,“ uzavřel Šonka.

Celá záležitost se však obešla bez zranění třetích osob. „Nedošlo ke zranění, poškození letounu ani třetích osob,“ vysvětlil Štrůbl. Letoun následně doprovodné vozidlo navedlo ke starému Terminálu 3, kde pilota vyslechla policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované