Fiat chystá veľké zmeny. Z Tipa bude možno SUV

V súvislosti s Fiatom nebolo počuť v posledných rokoch príliš veľa pozitívnych správ. Napraviť to má veľký reštart.

28.05.2020 12:00
debata (1)
V nasledujúcich rokoch sa máme dočkať... Foto: Fiat
Fiat 500 la Prima - 2020 V nasledujúcich rokoch sa máme dočkať kompletnej obnovy modelov Fiatu. Elektrická päťstovka je len začiatok.

Kde sú tie časy, keď bol Fiat najväčšou európskou automobilkou? Dnes sa jeho ponuka scvrkla na obstarožné modely Fiat 500, Pandu, 500L a 500X. Tipo tu síce je, ale zákazníkov si hľadá skôr na menej náročných trhoch ako v ekonomicky silnejšej časti Európy. A nová elektrická päťstovka je mačkou vo vreci. Zdá sa, že talianska značka ostala na okraji záujmu koncernu FCA. Prednosť dostali Jeep či Alfa Romeo. Po pripravovanej fúzii FCA s francúzskym PSA sa však chystajú veľké zmeny.

Začať sa to má spomínaným elektrickým Fiatom New 500. Určitý čas ho ešte bude sprevádzať nedávno inovovaná päťstovka s mild-hybridnými motormi, ale potom sa premení na model, ktorý už nebude môcť bojovať nízkou cenou. Túto úlohu má dostať úplne nová, štvrtá generácia Pandy, ktorá si ponechá spaľovacie motory. Inšpirovaná by mala byť nedávnym konceptom Centoventi. Je ale možné, že bude prvým modelom Fiatu, ktorý už postavia na platforme PSA.

Okrem minimodelov sa však chce Fiat opäť pokúsiť aj o prienik medzi subkompaktné hatchbacky. Priestor by tak mohlo dostať nové Punto, niekdajší veľký hráč v nižšej triede. „Takéto auto potrebujeme. Nie je to tajomstvom. Vyvíjame ho už dlhšie, ale projekt bol neustále odkladaný,“ povedal na tému Punta šéf Fiatu Oliver Francois. Zároveň však dodáva, že na bližšie informácie je ešte priskoro.

Ak by nové Punto využilo platformu CMP, na ktorej už stojí nový Peugeot 208 či Opel Corsa, mohlo by ponúknuť benzínové, naftové aj elektrické motory. To by bola z hľadiska emisií veľká výhoda. Mimo zmien nemá ostať ani Tipo, ktoré reprezentuje Fiat v nižšej strednej triede. Bude ale pravdepodobne iné, ako ho poznáme dnes. „Toto auto potrebujeme posunúť do atraktívnejšieho segmentu, ktorým je dnes SUV. A potrebujeme ho čo najskôr.“ vysvetľuje Francois.

Kým sa tak ale stane, súčasné Tipo absolvuje facelift a ako naznačujú viaceré špionážne snímky, dostať by malo out-doorovú verziu, podobne ako má napríklad Škoda Octavia. Otvorená ostáva otázka modelov 500L a 500X. Malé MPV však asi nemá príliš veľkú šancu na budúcnosť, čo vyplýva z klesajúcich predajov tejto kategórie. Naopak, bolo by chybou, ak by 500X nedostalo nástupcu. Vzhľadom na zdieľanie platforiem s PSA by to nemusel byť problém.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #FCA
Články podľa značiek