Některé práce jsou zbytečné? Pandemie ukazuje nepříjemnou pravdu, tvrdí profesor

NÁZOR - Krize zpravidla odhalují nepřiznané pravdy, konstatuje antropolog David Graeber v komentáři pro server Politico. Profesor z prestižní London School of Economics tvrdí, že koronavirus a následná karanténa nám ukazují, že velká část toho, co označujeme za ekonomiku, je v zásadě podvod.

Trh selhal

Krize v roce 2008 odhalila, že většina finančních kouzelníků, ke kterým jsme byli v předchozích dvou dekádách učeni přistupovat s úctou, jsou spíše pokoutní, neohrabaní šejdíři, deklaruje antropolog. V souvislosti s aktuální krizí připomíná, že miliony skvěle placených kancelářských pracovníků musely zůstat doma, pracovní dobu omezily maximálně na 10-15 minut denně, aniž by to mělo větší vliv na základní funkce, které živí, šatí, baví a udržují při životě společnost.

"Jaký skutečný význam mají vedoucí konzultanti, marketingoví manažeři a výzkumníci, podnikoví právníci, lobbisté, vedoucí stratégové či místopředsedové pro kreativní rozvoj (nehledě na nekončící zástupy administrativních pomocníků)?" táže se profesor. Podotýká, že v mnoha oblastech, například v nemocnicích, zjevně věci fungují mnohem lépe, pokud chybí "zbytní pracovníci" na vrcholu administrativního a řídícího řetězce.

V březnu probíhala debata, zda by nebylo dobré nechat newyorskou burzu Wall Street zcela zavřenou, byť jen na pár týdnů, aby se uklidnila situace, připomíná odborník. To označuje za velmi vypovídající, protože v diskuzi nikdy nezaznělo, že uzavření obchodu s cennými papíry by samo o sobě mělo negativní dopad na kohokoliv krom samotných burzovních obchodníků.

Antropolog pokládá otázku, co to říká o instituci, která může napáchat ohromné škody, ale nikdo si není jistý, jakým způsobem jemu osobně vlastně prospívá. "Ekonomické učebnice nás pochopitelně učí, že finanční trhy jsou lepší, volným trhem řízenou cestou k naplnění toho, o co se státy usilují skrze centrální plánování," pokračuje Graeber. Dodává, že finanční trhy podle této interpretace slouží k optimální alokaci zdrojů pro budoucí potřeby a tužby.

Trh přesto podle profesora selhal tak, jako žádný sovětský pětiletý plán, vytvořil téměř nepředstavitelné rozdíly mezi bohatými a chudými, pravidelně přináší finanční krize a zjevně nás enormní rychlostí vede ke zničení planety. Efektivní alokace tak možná nikdy nebyla cílem a burzy existují pro vlastní účel, naznačuje antropolog.

"Možná jsou všechny ty třpytivé věže jen stejně marnivé projekty jako stovky vnitřních firemních časopisů. Možná polovina oxidu uhličitého, který pumpujeme do vzduchu, je nakonec vypouštěna, aby nějaký zástupce ředitele mohl kynout rukou a říkat: ''Pohleďte na mou říši!'" píše akademik. Deklaruje, že mnoho lidí bytostně zodpovědných za tento stav, nyní pracuje z domova.

Zapomenutí hrdinové  

Graeber si pokládá otázku, kdo jsou ti, kteří skutečně pracují, ti, kteří nám umožňují žít, jak se nyní ukázalo. Pro získání odpovědi navrhuje myšlenkový experiment, kdy na ekonomiku nebudeme nenahlížet jako na trh, ale na způsob, jakým se o sebe lidé vzájemně starají, poskytují si materiální potřeby a základ pro uspokojivý, smysluplný život.

Pokud definujeme produktivitu takto, pak je těžké nedospět k závěru, že ty nejpřínosnější práce - sběr ovoce, péče, donáškové služby, řemesla - jsou nejen nejhůře placené, ale také nejméně uznávané a přitom nejvíce nebezpečné, konstatuje profesor. Dodává, že nejméně polovina, ne-li většina těch nejcennějších prací je vykonávána zdarma, převážně ženami.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Nyní je běžné oslavovat nepostradatelné pracovníky jako hrdiny, stejným způsobem, jakým jsme zvyklí mluvit o vojácích a policistech, kteří nasazují životy za nás všechny," píše antropolog. Zdůrazňuje, že ve skutečnosti byla vždy větší pravděpodobnost, že při výkonu svého povolání zemře zemědělec, rybář, řidič, popelář či stavební dělník, jen jsme o tom nikdy nepřemýšleli, stejně jako jsme si nikdy nepoložili otázku, proč tolik lidí, kteří zajišťují naše základní potřeby, musí bezdůvodně nosit divné, nepohodlné uniformy.  

Ti, kteří vykonávají zmíněné profese, vždy nasazovali své životy pro naše pohodlí, jen jsme to nepostřehli, deklaruje Graeber. Tvrdí, že princip stávajícího systému je ovšem opačný a nejvíce jsou odměňuje ty, kteří mohou napáchat největší škody, zatímco ti nejužitečnější dostávají nejméně.

Profesor navrhuje, aby se to letos změnilo a nepostradatelní pracovníci dostali zvláštní bonus ve výši dvou až tří ročních platů, podobně jako běžně dostávají burzovní ředitelé za potlesku zákonodárců. "Pak můžeme začít přemýšlet o tom, kolik těch, kteří pracují z domova, by se mělo vrátit do svých kójí a kolik takových pracovních míst by mělo raději zůstat uprázdněno," uzavírá akademik.

Související

Úřad vlády

Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček? Hlavně „obyčejný člověk“

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody. Komentuje ekonom Lukáš Kovanda.
Ilustrační foto

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, MF by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší

Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.

Více souvisejících

Ekonomická krize peníze Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy