Němci skladují auta za 14,8 miliardy eur, v Česku se výprodeje nechystají

aktualizováno  9:45
Dealeři aut v Německu s napětím vyhlížejí nové zákazníky. Ti se po několikatýdenním uzavření autosalonů vracejí jen pomalu. Na parkovištích na ně čekají tisíce neprodaných vozů.

Nové automobily zaparkované u továrny Volkswagen v německém Osnabruecku. (17. května 2020) | foto: Profimedia.cz

Skutečný rozměr problému, kterému prodejci čelí, odhalila německá asociace automobilového průmyslu ZDK, která oznámila, že v Německu je v současnosti u výrobců a prodejců zaparkování skladových vozů za 14,8 miliardy eur. Pro představu – kdyby šlo jen o fabie v základní výbavě, představovalo by to zhruba 1,058 milionu aut.

V Německu se v březnu propadly prodeje nových aut o 37,7 %, v dubnu o 61,1 %. Automobilky proto tlačí na vládu, aby podpořila tento sektor pomocí šrotovného. A to i na ojetiny. „Potřebujeme rychlé politické rozhodnutí politiků o nákupním bonusu, který musí rozhodně zahrnovat nová vozidla a zánovní ojetá vozidla s motory šetrnými k životnímu prostředí, které splňují nejnovější standardy znečišťujících látek,“ uvedl viceprezident ZDK Thomas Peckruhn.

Kancléřka Angela Merkelová oznámila, že o nákupním bonusu by mělo být rozhodnuto na začátku června. Podle serveru Automobilwoche má jít o sumu
4 000 eur na nákup bateriových vozidel a 3 000 eur na nákup vozidel se spalovacími motory. „Když se nezačnou prodávat nová auta, nemůže se rozběhnout ani jejich výroba,“ zdůraznil Thomas Peckruhn.

Nízká poptávka donutila značku Volkswagen dva týdny po rozběhnutí výroby po koronavirové odstávce znovu zpomalit výrobu. V půlce května automobilka oznámila, že ve Wolfsburgu zastaví dvě linky a na další budou montovat volkswageny jen čtyři dny v týdnu. „Toto rozhodnutí přitom pocítí hlavně modely Golf a Tiguan,“ uvádí magazín Topspeed. „Nově tak továrna pojede na třetinu plynu, přičemž přibližně 35 tisíc zaměstnanců má stále zkrácenou pracovní dobu.“

Odložené nákupy

„Zákazníci se jednoduše nezajímají o nákup aut,“ tvrdí šéf odborářů VW Bernd Osterloh. Zároveň dodal, že uskladnění nových aut je už téměř na hranici možností.

Na ohrožení výroby upozorňuje i evropská asociace automobilových výrobců ACEA, která připomněla zejména význam automobilového sektoru pro evropskou ekonomiku a zaměstnanost. Při ekonomické krizi v letech 2008-2013 přišlo v tomto segmentu o práci 440 tisíc lidí.

I čeští prodejci mají hodně skladových vozů, což je vidět na nabídkách některých automobilek, kde se tato auta dají koupit s opravdu velkou slevou. Například v Česku je podle webových stránek Škody 6 534 aut, u Dacie je vidět 880 skladových vozů, u Renaultu jich je 640 se slevou až 140 000 korun. 

Například Citroën má v Česku aktuálně naskladněno přes 1000 aut. „To je standardní množství, které obvykle držíme. Na skladové vozy aktuálně poskytujeme výhodné slevy, výkupní bonus při protiúčtu a atraktivní financování, doplněné do konce června o on-line slevy“ komentuje ředitel značky Citroën v ČR František Neuman. „Přestože se objevují nepodložené úvahy o snížení cen nových vozů, trend bude spíše opačný. Vzhledem k rozšiřování bezpečnostní výbavy nařízené předpisy a zejména negativnímu vývoji kurzu koruny není ke slevování prostor,“ vysvětluje Neuman. Zdražení eura o více než 10% požene ceny vzhůru, loni nakupovali dovozci auta za 24,5 za euro, teď je to o tři koruny víc. „Kdo chce koupit auto výhodně, neměl by se dlouho rozmýšlet, ceny nových vozů z obnovené výroby budou vyšší“, uzavírá.

Automobilky se shodují na tom, že prostor pro zlevňování není. V Německu je situace odlišná minimálně v tom, že nemusí počítat s pohybem kurzu eura vůči koruně. Navíc je na tamním obrovském trhu mnohem větší objem skladových zásob. I nadále tak bude platit hlavně to, že v ceně drahého auta najde prodejce prostor pro zlevňování spíš, než u laciného malého vozu - ve zkratce: u audi za dva miliony jste několik set tisíc slevy uhádali snad vždycky, u malého hatchbacku za tři sta padesát tisíc vám slevili nižší jednotky tisíc, do miniauta za dvě stě tisíc prodejce nejvýš přidal koberce zdarma; a tak to bude i nadále.

Nová auta zdraží o desetinu kvůli emisím i slabé koruně

Podle výrobců i analytiků tak namísto slev ceny nových osobních aut letos naopak vzrostou až o deset procent. Od začátku roku již cenová hladina u jednotlivých značek stoupla o tři až sedm procent a dál poroste. Mohou za to náklady na vývoj nízkoemisních technologií a budoucí penále za nedodržení emisních limitů i oslabení koruny vůči euru.

Výrobci, importéři a dealeři jsou podle experta společnosti EY Petra Knapa pod tlakem zhoršující se ziskovosti vzhledem k odstávkám a mizivé poptávce v souvislosti s pandemií koronaviru. Marže nových vozů jsou tradičně minimální a jen změna kurzu od začátku roku pro dovážené vozy ji už z větší části vymazala.

„Dalším impulsem pro pokračující zvýšení cen zajisté bude pro mnoho importérů také devalvace koruny vůči euru, která v porovnání se začátkem roku ztratila osm až deset procent. To je bez navýšení cen neudržitelné pro všechny dovozce. Zároveň byla většina výrobních závodů zavřena, nedošlo k nahromadění výroby, sklady budou dříve či později vyprodány a na trh budou dodávány vozy z výroby za nových podmínek. Růst cen je opravdu nevyhnutelný,“ uvedl ředitel zastoupení Toyota a Lexus Martin Peleška.

Škoda Auto podle mluvčího pro ČR Pavla Jíny do všech svých modelů dodává nové technologie na základě české i evropské legislativy. „Zavádění nových asistenčních systémů či bezpečnostních prvků si žádá vysoké investice do vývoje. Do cen vozů se rovněž promítá inflace, která přináší růst ceny práce, energií i dodavatelského řetězce. Ve střednědobém horizontu se proto zvyšování cen nových vozů dá očekávat,“ řekl.

Hyundai očekává, že zdražení nových vozů letos nastane v celém trhu. „Míra zvýšení cen bude záležet na budoucím vývoji situace a ekonomiky,“ uvedl mluvčí Hyundai v ČR David Pavlíček.

Podle mluvčí Kia Motor Kateřiny Vaňkové Jouglíčkové lze vývoj cen u nových osobních automobilů v ČR letos predikovat nárůstem v řádu procent. „S ohledem na trend poklesu automobilového trhu v ČR lze tento pohyb čekat dříve než v druhé polovině roku či na jeho konci,“ řekla.

Mluvčí zastoupení Volkswagenu Jan Klíma upozornil, že ceny osobních aut rostou v důsledku zpřísňujících se emisních norem již třetí rok v řadě, protože jsou zapotřebí stále komplexnější technologie pro splnění limitů C02. „Na tom se nic nezměnilo, takže trend zvyšování cen bude přes názory některých analytiků pokračovat i v letošním roce. Navíc od ledna 2021 platí nová emisní norma Euro 6d-ISC-FCM, jejíž splnění vyžaduje další investice do technologií a tedy i tlak na zvýšení zákaznických cen,“ dodal.

Podle Knapa z EY se prodejci snaží nastartovat poptávku promočními aktivitami a akčními nabídkami, které ale nelze považovat za zlevňování. „Málokdo si také uvědomuje, jak velké ztráty působí zlevnění vozů třeba na rozsáhlý trh ojetin a hodnotu leasingových kontraktů, které počítají s hodnotou dvou a tříletých vozů,“ podotkl.

20. dubna 2020

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Autoškoly mají povinně vyučovat holandský chvat na otevření dveří, přeje si EU

25. března 2024

Autoškoly by se měly do budoucna při výcviku nových řidičů věnovat bezpečnosti chodců a cyklistů....

Ukrajinský malíř nevzdává boj se Škodou. Spor o design zamítl i ústavní soud

28. března 2024

Malíř a designér Vladislav Vovkanič neuspěl s ústavní stížností ve sporu se společností Škoda Auto....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

AUTOVIDEO: Čínské ferrari nemá žádné zápaďácké díly. Stovku dá za 1,9 s a stojí třetinu

24. března 2024

Čína se stále více emancipuje i v případě supersportovních aut. V poslední době se objevily...

Autorizované, nebo neautorizované servisy? Boj mezi nimi se vyostřuje

22. března 2024

Dát auto do autorizovaného, nebo neautorizovaného servisu? Věčné dilema, které nemá jednoduchou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číňané vycítili šanci uspět s létajícími auty, koupili práva na slovenský AirCar

27. března 2024  18:40

Čínská společnost Hebei Jianxin Flying Car Technology koupila exkluzivní práva na výrobu a...

Průkopnický fiat ukázal všem cestu. Jezdil s ním i Ferrari

29. března 2024

Italská továrna Fiat představila koncem 60. let minulého století vůz, který předběhl konkurenci a...

Dopravní policie v pohotovosti. Akce Velikonoce bude probíhat čtyři dny

28. března 2024

S cílem zabezpečit plynulost dopravy a zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu...

Xiaomi na kolech v prodeji. Čínský výrobce telefonů už nabízí svůj elektrovůz

28. března 2024,  aktualizováno  15:25

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily. Firma v Číně zahajuje...

Diář petrolheada: Do Mostu dorazí klenoty z Mnichova i Stuttgartu

28. března 2024

Zdá se, že i přes poslední záchvěvy je zima u konce a vládu po ní přebírá snad rovnou léto. Alespoň...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...