BSK na tento rok pozastavuje Bratislavskú regionálnu dotačnú schému pre všetky jej oblasti

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pozastavuje pre tento rok Bratislavskú regionálnu dotačnú schému (BRDS) pre všetky oblasti, teda pre kultúru, turizmus, životné prostredie a rozvoj vidieka a podpory mládeže.

29.05.2020 12:41 , aktualizované: 14:04
Bratislava Univerzitná knižnica otvorenie Foto:
Univerzitná knižnica v Bratislave.
debata (1)

Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci v rámci prvých rozpočtových zmien v dôsledku pandémie koronavírusu. Nimi kraj reflektuje na predbežné prepočty, podľa ktorých by mal kraj do konca roka prísť o osem miliónov eur.

„Bratislavský samosprávny kraj sa musí vyrovnať s dosahmi koronakrízy. Už v mesiaci marec sme zaznamenali výpadok sedem percent oproti pôvodnému rozpočtu. Apríl a máj už prekročili dvojciferné číslo a obávam sa, že tendencia bude ešte horšia,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba s tým, že čo sa týka rozpočtu, kraj sa nachádza vo „vojnovom stave.“

Zdôraznil, že v tejto súvislosti začal kraj šetriť na viacerých prevádzkových nákladoch a „zosekať“ sa museli viaceré položky, so šetrením sa začalo aj priamo na Úrade BSK. Napriek tomu, že BRDS je podľa mnohých unikátnou schémou, muselo sa pristúpiť tento rok k jej pozastaveniu, pretože peniaze na ňu podľa Drobu nie sú. Ohradzuje sa však voči tvrdeniam časti kultúrnej obce, ktorá hovorí o likvidovaní a pochovávaní kultúry a lokálnych umelcov na území Bratislavského kra­ja.

Šéf BSK v tejto súvislosti podotýka, že Bratislavský kraj dáva spomedzi ôsmich krajov na Slovensku do oblasti kultúry najviac peňazí, tento rok by to malo byť okolo 8,35 milióna eur, a to aj na rekonštrukciu viacerých kultúrnych ustanovizní v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Pokiaľ ide podporu nezriadenej kultúry formou prerozdelenia grantov, Droba deklaruje, že kraj urobí všetko preto, aby mohla BRDS budúci rok opäť pokračovať, a to nielen v oblasti kultúry. „Deklaroval som predstaviteľom jednotlivých oblastí, že len čo to bude rozpočtovo možné, tak sa ku schéme vrátime,“ prisľúbil.

Okrem toho bude časť individuálnych dotácií predsedu BSK prerozdelená na podporu oblastí BRDS, medzi ktorými je aj kultúra. Komu budú takéto granty udelené a v akej výške, bude tentoraz rozhodovať komisia, nie šéf kraja sám, ako to má bežne v kompetencii. "Je to ako rezerva predsedu vlády,“ poznamenal Droba s tým, že časť z peňazí pôjde aj na nezriadenú kultúru.

Práve tá bola jednou z diskutovaných tém posledného obdobia. Neformálna platforma Kultúrna Bratislava, ktorá združuje desiatky subjektov, vyzvala pred časom predstaviteľov BSK, aby prehodnotil zámer neposkytnúť tento rok dotácie na kultúru v rámci BRDS, ide o sumu 440 000 eur. Takéto rozhodnutie by mohlo podľa platformy znamenať ohrozenie profesionálnej kultúrnej činnosti, v niektorých prípadoch aj jej zánik.

Na kraje vrátane Bratislavského v tejto súvislosti apelovala aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), aby napriek neľahkej situácii „nehádzali kultúru cez palubu“, neškrtali financie v plnej výške, ale podporili ju aspoň čiastočne. „Ako ministerka kultúry nemôžem a ani nemienim nijako zasahovať do kompetencií samosprávy, ale na druhej strane, keď hrozia nezávislej kultúre priam nezvratné škody, tak sa nemôžem iba ticho prizerať,“ napísala Milanová na sociálnej sieti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #Bratislavská regionálna dotačná schéma #koronavírus