Získat peníze na rozjezd podnikání nemusí být vůbec lehké. Jaká řešení se nabízí?

Získat peníze na rozjezd podnikání nemusí být vůbec lehké. Jaká řešení se nabízí?

Získat peníze na rozjezd podnikání nemusí být vůbec lehké. Jaká řešení se nabízí? Zdroj: pujcka.co

Rozjet podnikání chce jistou dávku štěstí, odvahy, chuti a financí. Bohužel nedostatek peněz dokáže i velmi dobrý nápad zadupat do země. Jenže jak a kde sehnat peníze na rozjezd businessu?

Začínající podnikatelé to mají těžké, bez počátečního kapitálu se jejich projekty velmi složitě realizují, především pak, pokud odmítají do svého podnikání přijmout společníka nebo investora, v takovém případě jim nezbývá nic jiného, než přesvědčit o svém skvělém nápadu banku a jít do holportu právě s ní.

Půjčka není jediným řešením. Jaké alternativy se nabízí na rozjezd podnikání?

Ještě než se rozhodnete pro úvěr pro podnikatele, je vhodné zvážit finanční pomoc rodiny nebo přátel, společníka s potřebným kapitálem nebo investora. Váš start-up lze financovat také veřejnou sbírkou, tedy v rámci crowdfundingu, nebo peer-to-peer půjčkou, která je založena na filozofii sdílené ekonomiky.

Možností je celá řada, nabízí se však také oslovit pro rozjezd podnikání banku či nebankovního poskytovatele. V tomto případě velmi záleží na vašem nápadu, na potřebné částce a na vaší úvěruschopnosti. Pakliže vám stačí pár tisíc korun do začátku, hravě si drobný úvěr sjednáte i na internetu a vyřídit ho během několika málo minut, pokud ale potřebujete větší sumu, pak bez doložení příjmů to nepůjde a především bez podrobného business plánu.

Banka nestojí o váš podíl ve firmě

Pokud se o svou firmu nechcete s nikým dělit, je půjčka vhodným řešením. Bankéř na rozdíl od společníka totiž o podíl ve vaší firmě zájem nemá. Nutné je však počítat s tím, že proces financování bude o něco náročnější, a to především tehdy, nebudete-li mít zájem jen o krátkodobou půjčku, kterou lze sjednat online. Na druhou stranu, pokud u banky uspějete, získáte vhodný finanční produkt, který vám pomůže splnit si své podnikatelské sny.

Samozřejmě velkou roli ale hraje účel půjčky. Sháníte peníze na koupi nemovitosti k podnikání včetně její rekonstrukce? Potřebujete půjčit jen na vybavení provozovny a nákup materiálu? Zatímco v prvním případě jako začínající podnikatel bez historie máte šance na úspěch malé, druhá situace už vám nahrává mnohem více. Rozhodně se ale jedním neúspěchem nedejte odradit a vyjednávejte s bankami dál. Každá má svá interní pravidla, proto smetou-li vaši žádost ze stolu v jedné bance, není nikde dáno, že u konkurence to bude stejné.

Sehnat peníze na rozjezd podnikání nemusí být vůbec lehké, pro mnohé to naopak bude cesta pořádně trnitá. Možností, jak získat kapitál pro své business plány, je ale celá řada, proto se nebraňte i jiným řešením.