Čtvrteční kolaps v síti Vodafone způsobilo selhání techniky. Televizní síť nezvládla nárůst zájmu

Vodafone

Vodafone Zdroj: shutterstock

Rozsáhlý výpadek služeb mobilního operátora Vodafone ve čtvrtek způsobily technické chyby. Mobilní síť zasáhla hardwarová chyba v ústřednové části, problém s nedostupností televizních služeb zapříčinil problém hlavního i záložního zdroje energie, uvedla firma.

Síť Vodafonu postihl několikahodinový výpadek služeb ve čtvrtek zhruba mezi 14:00 a 18:00. Týkal se hovorů, mobilních dat, pevné sítě i televize. Problémy se objevovaly po celém území Česka. Někteří klienti Vodafone podle informací deníku E15 zaznamenali problémy s dostupností služeb ještě kolem půlnoci.

V ústřednové části mobilní sítě nastala neočekávaná hardwarová chyba. Ta následně způsobila přetížení řídicích prvků sítě. „V současné době technický tým pracuje na eliminaci podobných událostí do budoucna,“ uvedl mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

Výpadky v televizních službách měla na svědomí odběrová špička, která vyřadila z provozu hlavní a záložní technologii (headend) pro distribuci digitálního televizního signálu UPC TV a Vodafone TV. Zároveň byla hlavní i záložní aktivní technologie poškozena, a proto také nebylo možné zpětné přehrávání vysílání.

„V provozu pevné sítě jsme nepocítili pokles a žádný prvek sítě neměl výpadek. Někteří klienti mohli mít ale problém s novým přihlášením do sítě,“ doplnil Luštinec.

Vodafone jako kompenzaci výpadku nebude během dneška odečítat svým zákazníkům data z mobilních tarifů. Opatření se týká jak firemních, tak nefiremních zákazníků, tarifů i předplacených karet.

Vodafonu loni v Česku stoupl počet mobilních zákazníků na 3,989 milionu a počet přípojek vysokorychlostního internetu na 552 tisíc. Operátor také koncem března spustil vlastní placenou internetovou televizi.