29. května 2020 • 14:32

Straka mohl být agent, ale síla hřiště zvítězila. Komu za to vděčí?

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle zápas patří mezi nejpamátnější souboje Ligy mistrů. Finále z 26. května 1999 mezi Manchesterem United a Bayernem Mnichov (2:1) se vepsalo do historie velkým obratem „rudých ďáblů“ v nastaveném čase druhého poločasu. Od 21 hodin ho v pátek odvysílají stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal v rámci pořadu Liga mistrů Exclusive. Jako host dorazí František Straka, který v tu dobu sbíral trenérské zkušenosti v Německu. Energický kouč promluví mimo jiné o vlivu Sira Alexe Fergusona na záložníka Davida Beckhama, který tehdy na Camp Nou sehrál důležitou roli.



Vše nasvědčovalo tomu, že pohár pro vítěze Ligy mistrů vybojuje Bayern Mnichov. Ještě v 90. minutě vedl díky trefě Maria Baslera z 6. minuty 1:0. Pak se ale bavorskému celku zhroutil svět – přišlo smrtící nastavení a velkolepý obrat Manchesteru United.

V 91. minutě nejprve pokus Ryana Giggse usměrnil k tyči Teddy Sheringham, aby tentýž hráč o dvě minuty později prodloužil roh na Oleho Gunnara Solskjaera, který rozhodl o triumfu „Red Devils“.

Důležitou roli sehrál u vítězné branky tehdy 24letý David Beckham, který poslal od rohového praporku míč přesně na hlavu Sheringhama. Záložník, který se stal později velkou fotbalovou ikonou a znal ho celý svět, ale do té doby nepatřil mezi miláčky fanoušků. Angličané mu dávali za vinu vyřazení v osmifinále mistrovství světa 1998, kdy se nechal v utkání s Argentinou (2:2, 3:4 pen.) ve 47. minutě vyloučit.

„Na tom vidíte, jaká je druhá strana popularity. Jsme jen lidi, děláme chyby a absolutně nesouhlasím s tím, jak se k tomu vyjadřovala média a fanoušci. V tu chvíli potřebuješ mít někoho, kdo ti podá pomocnou ruku, což tehdy udělal pan Ferguson (trenér Manchesteru United). Dokázal vrátit Beckhama tam, kam patřil,“ uvedl v rozhovoru s moderátorem Radkem Šilhanem ve studiu O2 TV Sport trenér František Straka.

On sám v době konání finále dělal své první krůčky k trénování. Od začátku ale nebylo jasné, že se stane koučem. „Asi každý z nás si potřebuje určit směr, co by chtěl dělat,“ řekl s odkazem na krátkou pauzu, kterou si dal po skončení hráčské kariéry. „Uvažoval jsem o tom, že bych si udělal zkoušky na agenta. To jsem také udělal a přiblížil se v tomto směru manažerské práci,“ prozradil.

Síla hřiště ale zapůsobila. „Neskutečným způsobem mě to k němu táhlo. Takže pak už to začalo. Dojíždění, udělat si licenci. Trenéřina měla navrch,“ zavzpomínal.

Klíčovou roli v jeho začátcích sehrál kouč z Wuppertalu Wolf. „Byl to výborný trenér a nabídl mi, že bych mohl být jeho asistentem a zároveň hrát. To byly první kroky, kdy jsem se dostal do trenéřiny, díky němu. To se nezapomíná. Řekl jsem si, že půjdu touhle cestou a nakonec se to splnilo,“ podotkl Straka.

V pátek od 21 hodin nabídnou stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal závěrečný díl Ligy mistrů Exclusive. Tentokrát se diváci mohou těšit na duel Manchester United-Bayern Mnichov, finále UEFA Champions League ze sezony 1998/1999. Součástí doprovodného programu bude i studio moderátora Radka Šilhana, jako host dorazí trenér František Straka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud