Sedemdesiat piesní k sedemdesiatke legendy

Hviezda, ktorá rýchlo zažiarila. Talent, aký sa nerodí desaťročia.

29.05.2020 15:00
debata

Slovenský Tom Jones. Aj týmito prívlastkami vyšperkovali meno speváka Karola Duchoňa. Speváka, ktorý sa stal legendou československej hudobnej scény.

Talent, aký sa nerodí desaťročia. Slovenský Tom... Foto: OPUS
Karol Duchon Talent, aký sa nerodí desaťročia. Slovenský Tom Jones. Aj týmito prívlastkami vyšperkovali meno speváka Karola Duchoňa.

Pri príležitosti jeho nedožitých sedemdesiatych narodenín, ktoré už v apríli tohto roka neoslávil, vychádza vo vydavateľstve Opus troj-CD komplet Karol Duchoň 70 Opus 1970 – 1985. Obsahuje sedemdesiat piesní z jeho repertoáru.

„Jeho hlasový rozsah, medová farba hlasu, belcantový repertoár a bezprostrednosť sú stále nadčasovým etalónom,“ uviedol Ľuboš Zeman. „Keď začal spievať, padali jazykové i generačné bariéry. Tlieskali mu v mnohých krajinách sveta, bol skutočne svetovým umelcom, no stále ostal bez hviezdnych manierov,“ pokračoval jeden zo spevákových textárov, ktorý sa podpísal pod nejeden jeho hit. V dejinách našej hudby nemá podľa jeho slov konkurenciu. A jeho piesne objavujú aj mladí fanúšikovia popu – cez interpretácie svojich obľúbených spevákov a skupín.
CD komplet Karol Duchoň 70 Opus 1970 - 1985. Foto: OPUS
Duchon Karol OPUS 1970 - 1985 CD komplet Karol Duchoň 70 Opus 1970 - 1985.

„Pri výbere skladieb z rôznych pohľadov, o ktoré som sa snažil, som si len potvrdil jeho výnimočnosť,“ spomenul zostavovateľ kompletu Juraj Čurný. Na prvom „cédečku“ predstavuje Karola Duchoňa ako skvelého interpreta skladieb zo zahraničného repertoáru, napríklad Dievča z Budmeríc, Smútok krásnych dievčat či Šiel, šiel… Druhé venuje piesňam, ktoré „ušili“ slovenskí skladatelia a textári spevákovi priamo na telo. Za všetky spomeňme aspoň hity V slovenských dolinách, S úsmevom či Hraj, hraj. Na treťom dal zostavovateľ kompletu dohromady kuriozity. „Je určené najväčším fanúšikom a ponúka ďalšie pohľady na Karola Duchoňa – festivalový, duetový a raritný,“ vysvetlil. Obsahuje aj piesne Zem pamätá, Čardáš dvoch sŕdc i Keby náhodou. „Po prvýkrát sa objaví na CD a tiež aj na on-line platformách štrnásť skladieb, ktoré od svojho vydania na nikdy neevidovaných singloch boli dlhodobo širšej verejnosti nedostupné,“ dodal Juraj Čurný.

Žiarivej star, ktorá sa nešťastne spálila, venovalo autorský projekt Zem pamätá už pred viac ako rokom martinské Slovenské komorné divadlo. Úspešná inscenácia osvetľuje cez kontrast skutočnosti a ilúzie aj odvrátenú tvár popularity. A scénickú podobu zas dostali Duchoňove piesne v hudobno-tanečnej šou The Duchons.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Duchoň