EU je znepokojena bezpečnostním zákonem pro Hongkong. Uvalí na Čínu sankce?

Země Evropské unie jsou "vážně znepokojeny" kontroverzním bezpečnostním zákonem pro Hongkong, pro který se ve čtvrtek vyslovil čínský parlament. Po dnešním jednání ministrů zahraničí to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evropský blok chce podle něho otázku zákona zpochybňujícího plnění čínských závazků probrat s Pekningem. Žádné tvrdší postihy ani rušení summitu EU-Čína chystaného na září však nejsou na pořadu dne, dodal Borrell.

Čínský parlament ve čtvrtek na svém plenárním zasedání podle očekávání schválil přijetí kontroverzního nového bezpečnostního zákona pro autonomní Hongkong. Návrh bude nyní předán stálému výboru, který je vrcholným orgánem čínského parlamentu, k rozpracování podrobností jednotlivých článků. Definitivně by měl být zákon hotov v září.

Nová právní norma má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Bezpečnostní orgány Pekingu budou moci na základě normy zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost.

Kritické reakce se ihned ozvaly ze Spojených států a dalších zemí, které považují zákon za omezení autonomie Hongkongu, k jejímuž zachování se Čína zavázala ve smlouvě s Británií.

"Toto rozhodnutí dále zpochybňuje vůli Číny dodržovat své mezinárodní závazky," prohlásil po videokonferenci ministrů zahraničí Borrell. Zákon podle něho hrozí "vážným narušením principu jedna země, dva systémy", který zaručuje Hongkongu značnou míru samostatnosti.

Our #FAC meeting today focused on EU-China relations. We have to continue our engagement with China based on EU interests - for a more stable and prosperous world, and a world respectful of fundamental rights and freedoms. #EUChinahttps://t.co/cruN683cra pic.twitter.com/IcFhN6pVYE

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 29, 2020

Potřebu "jasného prohlášení" unijních ministrů v reakci na přijetí zákona zdůraznil před jednáním český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Stejně jako jeho německý kolega Heiko Maas však zdůraznil, že EU musí zachovat dialog s Pekingem. Unijní diplomaté hovoří o tom, že význam vztahů s Pekingem, pro něž představuje velkou zkoušku pandemie koronaviru, je příliš velký na to, aby Brusel riskoval reakci Číny na případné postihy.

Šéf německé diplomacie dnes podle agentury DPA podotkl, že protičínské sankce by nebyly vhodným řešením. Berlín podle něj neuvažuje ani o tom, že by se v reakci na zákon zrušil unijní summit s Čínou plánovaný na 14. září v Lipsku.

Podle Petříčka je ve vztazích s Čínou řada otevřených otázek, například o vstupu evropských firem na čínský trh, o reciprocitě vzájemných vztahů nebo o dodržování lidských práv či principů, na kterých byly postaveny dohody o statusu Hongkongu.

Borrell prohlásil, že otázky přímých sankcí ani rušení summitu dnes ministři bezprostředně neprobírali.

Související

Více souvisejících

Josep Borrell EU (Evropská unie) Čína Hongkong Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy