Nový bezpečnostní zákon znamená konec Hongkongu, tvrdí slavný čínský umělec

Nový bezpečnostní zákon pro Hongkong, pro který se ve čtvrtek vyslovil čínský parlament, je předzvěstí konce tohoto autonomního území. Myslí si to čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej, který se s hongkongským prodemokratickým bojem ztotožňuje a zvažoval natočit dokument o protestech, které propukly před rokem, napsala agentura AP.

"Mám zkušenosti s každým detailem toho, kdo (protestující) jsou, jak bojují, a jak tohle celé skončí," řekl Aj Wej-wej. "Jsou velmi odhodlaní a nevinní. Proto se mě jejich příběhy opravdu hodně dotýkají," dodal umělec, který nyní žije ve Velké Británii.

Čínský parlament ve čtvrtek na svém plenárním zasedání podle očekávání schválil přijetí kontroverzního nového bezpečnostního zákona pro autonomní Hongkong. Návrh bude nyní předán stálému výboru, který je vrcholným orgánem čínského parlamentu, k rozpracování podrobností jednotlivých článků. Definitivně by měl být zákon hotov v září.

Nová právní norma má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Bezpečnostní orgány Pekingu budou moci na základě normy zřídit v Hongkongu úřady, které budou dohlížet na národní bezpečnost.

Mnoho obyvatel Hongkongu se nyní bojí, že jejich město bude stejné, jako kterékoli v pevninské Číně, což ale odporuje principu známému jako "jedna země, dva systémy". Na jeho základě Británie předala v roce 1997 Hongkong pod čínskou vládu; městu má oproti pevninské Číně zaručovat určité svobody, mimo jiné svobodný tisk a nezávislé soudnictví, vlastní zákony, finanční systém či občanské svobody.

"Čína slíbila na 50 let dodržet princip 'jedna země, dva systémy', ale ani zdaleka se ho nedrží," řekl Aj Wej-wej ve svém domě v anglickém městě Cambridge. "Porušili své vlastní slovo. To je dost nebezpečné, protože jakmile ztratí důvěru mezinárodního společenství, kdo bude s někým takovým jednat nebo podnikat?"

Postavení Hongkongu coby bezpečného útočiště pro disent se zhoršuje už celé roky, dodal Aj Wej-wej. Připomněl mimo jiné únosy podnikatelů, kteří byli zapletení do obchodních sporů se subjekty v pevninské Číně. "Mnoho lidí zmizelo a nikdo neví, kde jsou," řekl. "Toto nesmí Hongkong dopustit."

S něčím podobným má sám Aj Wej-wej osobní zkušenost. V dubnu 2011 byl zadržen na letišti v Pekingu a bez jakéhokoli vysvětlení zadržován následujících 81 dní. Jeho zatčení bylo součástí širšího zátahu čínských úřadů proti disentu v době takzvaného Arabského jara, které v Pekingu vyvolalo obavy z možných občanských nepokojů a povstání.

Když byl Aj Wej-wej propuštěn, úřady oznámily, že se přiznal k daňovému úniku a dostal pokutu ve výši 2,4 miliónu dolarů (více než 58 miliónů korun).

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo zamítlo milost pro Čecha odsouzeného v Hongkongu na 27 let za pašování drog

České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, odsouzeného před pěti lety v Hongkongu na 27 let za pašování drog. Loni na podzim vydaly hongkongské úřady seniora do ČR. Podle ministerstva spravedlnosti žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení, uvedl dnes Český rozhlas-Radiožurnál. Švec byl zadržen na hongkongském letišti se zhruba třemi kilogramy kokainu, vinu ale vždy popíral. Tvrdil, že o drogách v kufru nevěděl.

Více souvisejících

Hongkong Čína

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy