Päťstoročná voda zničila vzácnu zbierku Pontiacov. Mali ísť do dražby

Americký zberateľ Pontiacov Fiero prežil krušné chvíle. Jeho rokmi zveľaďovaná kolekcia amerických kupé je nenávratne poškodená. Chystala sa na dražbu.

29.05.2020 18:00
debata
Pred 500-ročnou vodou nemala kolekcia... Foto: Twitter
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia Pred 500-ročnou vodou nemala kolekcia amerických kupé najmenšiu šancu.

Obyvatelia mestečka Sanford majú za sebou doslova peklo. Nielenže v Michigane úraduje koronavírus, ktorý si vyžiadal už viac ako 5 000 obetí, ale bojovať museli aj s obrovskými záplavami. Úrady pritom dobre vedeli, že k čomusi takému môže ľahko dôjsť. Sanford totiž leží na rieke Tittabawassee s priehradou Edenville, ktorej už pred dvoma rokmi odobrali licenciu pre zlý technický stav. Jednoducho, bolo len otázkou času, kedy dôjde k dlhodobým dažďom a následnej katastrofe.

Nešťastný zberateľ Tim Evans práve plánoval... Foto: Twitter
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia Nešťastný zberateľ Tim Evans práve plánoval aukciu, kde chcel dvanásť exemplárov predať. Tá sa už ale neuskutoční.
Presne to sa stalo 21 mája. Priehrada nevydržala nápor a obrovské množstvo vody putovalo smerom k Sanfordu, ktorý má vlastnú menšiu priehradu. Tá bola síce technicky v poriadku, ale nemala najmenšiu šancu zadržať živel 500-ročnej vody. Desaťtisíc obyvateľov bolo evakuovaných a medzi nimi aj muž menom Tim Evans, vášnivý zberateľ amerických kupé Pontiac Fiero a majiteľ obchodu Forever Fieros, ktorý sa zameriaval na zásobovanie náhradnými dielcami.
Niektoré kusy boli nenávratne zničené. Na... Foto: Twitter
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia Niektoré kusy boli nenávratne zničené. Na takéto obrázky sa milovníkom áut naozaj zle pozerá.

Keď Tim počul o možnom riziku záplav, preparkoval dvanásť kusov svojich milovaných Fier z garáže na ulicu, ktorá zaplavená nikdy nebola. No išlo o naivné riešenie, pretože to, čo prišlo, si Sanford nepamätá. Voda rieky Tittabawassee stúpla na jedenásť metrov, viac ako v roku 1986. Mesto sa zmenilo na malé „Benátky“. Autá boli zaplavené, jedno Fiero skončilo otočené na streche. Na priestory firmy, kde boli uskladnené náhradné dielce a zvyšné autá, narazila drevená stodola zo susedného pozemku.

Z obeť padli aj vzácne exempláre Pontiacu... Foto: Twitter
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia Z obeť padli aj vzácne exempláre Pontiacu Fiero, napríklad tento pace car z roku 1984.

Medzi zničenými exemplármi sa nachádzali aj vzácne kúsky. Napríklad pace car z roku 1984, pretekársky špeciál IMSA, limitované Fiero so špecifickým modrým lakom, ktorý dostalo len 4 400 kusov, alebo repliky Lamborghini Diablo a Countach, postavené práve na základoch Fiera. Pred vodnou smršťou neunikol ani vzácny 4-valec so 16-ventilovou hlavou z dielne Cosworthu, ktorý bol použitý len v jednom jedinom prototype Fiera. Nanešťastie, Tim Evans práve plánoval aukciu, v ktorej chcel dvanásť exemplárov predať.

To už ale nestihol. Niektoré z Fier sa síce Evansovi podarilo naštartovať, ale ich hodnota výrazne padla. Zamieria skôr do šrotu ako k novým majiteľom. Medzi nimi aj Fiero s podpisom inžiniera Halkima Aldikactina, ktorý je považovaný za otca tohto dnes už legendárneho modelu neexistujúcej značky.
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia
Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia
+13Pontiac Fiero - zaplavená kolekcia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Georgia #záplavy #Pontiac #Pontiac Fiero
Články podľa značiek