Krypto-graf týdne: Bitcoin ve stínu etheru. Brzy může druhá velká kryptoměna vynášet ještě víc

Logo etheru

Logo etheru Zdroj: profimedia

Virtuální měna ether je vůči bitcoinu nejsilnější od začátku května. Držitelé druhé nejrozšířenější digitální měny co do tržní kapitalizace očekávají, že jim brzy bude její vlastnictví generovat obdobu dividendy.

Zatímco kurz dominantní kryptoměny bitcoin byl v pátek odpoledne o tři procenta výše než ve stejnou dobu před týdnem, ether je v plusu téměř 8,5 procenta. Spekulanty žene k nákupu etheru mimo jiné podobně lákavá vidina, která nedávno přitáhla pozornost k bitcoinu kvůli jeho půlení (halvingu). Platforma ethereum, na které fungují digitální mince ether, projde v nejbližších měsících nejvýznamnějším vylepšením za poslední roky.

V rámci přechodu na Ethereum verze 2.0 má v červnu dojít ke spuštění testovací verze nové sítě. Součástí upgradu je změna mocenské rovnováhy v síti. Na ověřování transakcí se nově budou moci podílet držitelé alespoň 32 etherů - ty mají za aktuálního kurzu hodnotu 170 tisíc korun. Podle některých odhadů by mohly výnosy z poskytnutí takového množství virtuálních mincí pro potřeby ověřování transakcí dosahovat až necelých 15 procent ročně.

Kurz etheru vůči bitcoinu:

Jak píše investor a datový analytik Osha Jha, může se ether zanedlouho stát fungujícím úložištěm hodnoty. Takové vlastnosti přitom zastánci kryptoměn obvykle přisuzují bitcoinu, obzvláště když míra inflace jeho mincí klesla po půlení pod dvě procenta za rok.

Podle serveru Cointelegraph nicméně na zrání Etherea poukazují nejen očekávaná technologická vylepšení, ale zejména i zájem uživatelů. S odkazem na data společnosti Glassnode server argumentuje významným nárůstem počtu digitálních adres, na kterých se ether nachází. Začátkem roku 2018, když cena kryptoměny byla na historických rekordech 1400 dolarů za minci, množství etherových adres dosahovalo sotva 10 milionů. Nyní je jich čtyřikrát tolik.