Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Guvernér Minnesoty žehlí nepokoje, zasahujícího policistu obvinili z vraždy

  19:16aktualizováno  22:30
Guvernér amerického státu Minnesota Tim Walz se v pátek veřejně omluvil za zadržení štábu televize CNN, který v přímém přenosu informoval o násilných protestech v Minneapolisu. Novináři byli díky Walzovu zásahu propuštěni z vazby. Demonstrace spustila smrt černocha George Floyda. Nyní již bývalý policista Derek Chauvin, který mu klečel na krku, byl vzat do vazby a obviněn z vraždy.

„Máme důkazy, máme video toho strašného činu,“ řekl v pátek na tiskovém brífinku advokát Mike Freeman s tím, že Chauvin byl obviněn z vraždy třetího stupně, tedy z vraždy, kdy dotyčný zamýšlí ublížit, ale ne zabít.

V trestním oznámení dále stojí, že k Floydově smrti patrně vedlo spojení policejního zákroku, přidružené choroby a možných omamných látek v těle. Chauvin podle dokumentu klečel na mužově krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy Floyd již nereagoval.

Chauvin je jen jedním ze čtyř policistů, kteří byli kvůli incidentu propuštěni. Jeho zatčení přišlo poté, co se guvernér omluvil za zadržení televizního reportéra. „Nebyl naprosto žádný důvod, aby se něco takového stalo,“ řekl Walz, který předtím o události hovořil s ředitelem CNN Adamem Zuckerem. „Tohle je upřímná a veřejná omluva štábu. Nemělo se to stát,“ dodal. 

Guvernér rovněž prohlásil, že za incident, který označil za nepřijatelný, přijímá plnou odpovědnost. Zdůraznil, že svobodná práce novinářů a zajištění jejich bezpečí je pro něj prioritou. „Ne kvůli tomu, že je pěkné se tak chovat, ale protože je to nedílnou součástí řešení,“ řekl.

Walz i další činitelé Minnesoty a Minneapolisu se nyní snaží uklidnit veřejnost. Přislibili, že policisté, po jejichž zásahu Floyd zemřel, budou rychle a spravedlivě potrestáni.

Místo zmírnění situace ale nový zásah policie, tentokrát proti zpravodaji CNN, vyvolal mezi veřejností a také politiky a novináři další pobouření. Novináře Omara Jimeneze, který je černošského a hispánského původu, a jeho štáb odvedla policie bez zdůvodnění v poutech přímo ze živého vstupu.

Novinář předtím v reportáži poukazoval na zatčení demonstranta. Následně ho obklíčila skupina bělošských policistů v plynových maskách. „Pokud chcete, můžeme se přesunout,“ řekl novinář policistům. „Jdeme vám z cesty,“ dodal a spolu s kolegy se přesunul dál. Následně ho ale policisté zatkli.

Demonstrace proti policejní brutalitě v USA sílí, Trump hrozí střelbou

Televize uvedla, že nedaleko tohoto incidentu působil její další štáb, který ale vedl bělošský zpravodaj. Tento tým žádné problémy s policií neměl. „Jednali se mnou naprosto jinak,“ řekl novinář Josh Campbell, který o dění v Minneapolisu rovněž informoval. 

„Několikrát jsem se přesunul blíže, než se (policistům) líbilo. Slušně mě požádali, abych ustoupil. Pouta nevytáhli,“ dodal.

Šestačtyřicetiletý Afroameričan George Floyd zemřel v pondělí poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel. Floyda se snažila zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze podle The Guardian zaplatit padělaným šekem. 

Jiná média uvádějí jako důvod zásahu padělanou bankovku či podezření z padělatelství. Podle policejní zprávy se vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Musíme se polepšit, vzkázal Obama

Ministr spravedlnosti státu Minnesota Keith Ellison, který je z titulu funkce i generálním prokurátorem, v pátek uvedl, že očekává, že policisté budou obviněni.

„Doufám, že to bude brzy,“ uvedl s tím, že je to v kompetenci jiných úřadů. „Snaží se být opatrní. Snaží se ujistit, že případ bude jasný a neprůstřelný,“ dodal. Jeho kolega John Harrington, který vede minnesotské ministerstvo veřejné bezpečnosti, označil v pátek smrt Floyda za vraždu.

Pro stíhání policistů se vyslovil i šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. „Když vidíte, co se stalo, vypadají zatraceně vinně,“ řekl podle CNN. Dodal rovněž, že protesty musí skončit. „Tohle nesmyslné násilí, které je reakcí na incident, ničemu nepomáhá,“ uvedl.

K situaci se vyjádřil bývalý americký prezident Barack Obama. V prohlášení, které publikoval na Twitteru, napsal, že v současné době je přirozené přát si návrat k normálu.

„Musíme mít ale na paměti, že pro miliony Američanů je tragickým, bolestným a nesnesitelným ‚normálem‘ to, že je s nimi zacházeno podle rasy – ať je to ve zdravotnictví, v justičním systému nebo při běhání na ulici či jen při sledování ptáků v parku,“ uvedl Obama.

Dodal, že toto by v USA v roce 2020 nemělo být normou. „Pokud chceme, aby naše děti vyrůstaly v zemi, která jedná v souladu se svými ideály, můžeme a musíme se polepšit,“ napsal.

Na rabování se odpovídá střelbou, zopakoval Trump

Současný prezident Donald Trump zase na twitteru zopakoval, že na rabování se odpovídá střelbou. Obdobný tweet mu předtím společnost Twitter, která stejnojmennou síť provozuje, skryla, neboť prezidentova slova označila za glorifikaci násilí. Trump v nyní skrytém, ale stále dostupném tweetu napsal, že gauneři zneužívají smrt černocha George Floyda a že když se začne rabovat, tak se bude střílet.

Trump příkazem usiluje o větší zodpovědnost sociálních sítí za obsah

„Rabování vede ke střelbě, proto byl také ve středu v noci v Minneapolis zastřelen jistý muž,“ napsal Trump. Odkázal tak na případ, kdy byl před vyrabovanou zastavárnou zastřelen muž. Podnik vzal útokem dav, který vyšel do ulic kvůli Floydově smrti.

„Nechci, aby se to dělo, což také vyjádření z minulé noci znamená. Bylo to řečeno jako fakt, ne jako prohlášení. Je to velmi prosté a nikdo jiný než nenávistníci a ti, kteří na sociálních sítích dělají problémy, by s tím neměl mít problém. Čest památce George Floyda!“ napsal Trump.

Protesty reagující na Floydovu smrt se konaly kromě Minneapolisu také v Chicagu, Los Angeles, Memphisu či New Yorku, kde policie zadržela nejméně 70 lidí. 

K situaci se vyjádřil také exprezident Barack Obama:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...