Zdechovský: Státních zakázek se do firem premiéra přihrává stále víc

Tomáš Zdechovský

KOMENTÁŘ TOMÁŠE ZDECHOVSKÉHO | Zákony, výjimky a extra zakázky zvýhodňující firmy z holdingu, stovky milionů za reklamu státních firem v médiích premiéra, vyplácení dotací i přes stopku od EU. Aneb jak se Česko změnilo v Babišistán.

Lidí, kteří nevidí, že je premiér Babiš ve střetu zájmů a líp je jen “jeho” firmám a přátelům, je stále méně. Naopak jasné důkazy přihrávání si státních zakázek do firem ve svěřenských fondech každým dnem přibývá. A aby toho nebylo málo, Evropská komise potvrdila, že kvůli střetu zájmů premiéra je stopka i na přímé zemědělské platby. Platební agentura SZIF se ale přesto dosud nesprávně drží vlastního zkresleného výkladu, že Komise neuplatňuje regulaci střetu zájmů na přímé platby, které jsou pro Agrofert klíčové. Jinými slovy: tyto dotace se dál vyplácí, jako kdyby se nechumelilo, a je velmi pravděpodobné, že to z daní zaplatíme úplně všichni. 

Proplácení (zatím jen preventivně) stopnutých dotací je ale jen špička ledovce. Podezřelých případů naznačujících, že byly firmy spadající do holdingu zvýhodňovány zvláště při zadávání veřejných zakázek, se v poslední době nahromadilo hned několik. V následujícím textu rozebírám pět nejkřiklavějších.

1) Státní České dráhy dotují Mafru stamiliony za reklamu

České dráhy utratily od roku 2015 za reklamu, marketing a propagaci 112 milionů ve společnosti Mafra. Dnes už je snad zbytečné připomínat, že Mafra je součástí Agrofertu a spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Těchto 112 milionů představuje rekordní sumu, kterou přitom vydavatelství z velké části obdrželo bez výběrového řízení. 

Pro srovnání, další z lídrů na českém mediálním trhu Czech News Center, která vydává např. nejčtenější český deník Blesk, získal od národního dopravce za inzerci na stejné období jen 17 milionů korun. Nejsledovanější komerční televize Nova získala 47,7 milionu. Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil na mediálním trhu, je tento nepoměr opravdu do očí bijící.

Čeští novináři o Maďarsku neumějí informovat. Žádnou koronadiktaturu tu nemáme, říká Pejša

sinfin.digital