Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Mexiko překonalo v počtu nakažených koronavirem Čínu. V Německu za den přibylo 738 infikovaných lidí

Testování koronaviru (ilustrační snímek). foto: Reuters

Pevninská Čína za poslední den odhalila čtyři nové případy nákazy koronavirem. Ve všech se jednalo o osoby, které si infekci přivezly ze zahraničí. Předchozí den nezaznamenal Peking žádné nové nakažené. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom v sobotu informovala agentura Reuters.
  7:36

S covidem-19 podle čínských úřadů za uplynulých 24 hodin v zemi nikdo nezemřel. Od 18. dubna se tak bilance zvýšila jen o dva mrtvé na celkových 4634. Potvrzených případů nákazy dosud Čína, která má 1,3 miliardy obyvatel, eviduje 82 999.

Čína v sobotu rovněž potvrdila čtyři nové případy koronavirové infekce bez příznaků. Případy bez symptomů Peking nezaznamenává v bilanci infikovaných.

Koronavirus SARS-CoV-2 se poprvé objevil na konci loňského roku v čínské provincii Chu-pej. Odtud se začal šířit nejprve do zbytku Číny a později do celého světa. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je nyní na světě přes 5,9 milionu nakažených. S covidem-19 zemřelo už více než 360 000 lidí.

V Německu přibylo za posledních 24 hodin 738 případů nákazy koronavirem, což je podobný počet jako předchozí den. Celkem zaznamenalo Německo od začátku epidemie 181 196 infikovaných. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na údaje zveřejněné Institutem Roberta Kocha (RIK).

Pár s rouškami v Benátkách v Itálii.
Nasvícené sídlo Palazzo Chigi v Římě, kde sídlí italský premiér. Budova hraje...

S covidem-19 v Německu od poloviny března zemřelo 8489 pacientů. Za uplynulý den přibylo mrtvých 39, stejně jako ve čtvrtek. Uzdravených je 164 900.

Reprodukční číslo, které na základě týden a půl starých dat ukazuje, kolik jeden infikovaný v průměru nakazí dalších osob, je podle RKI v Německu 0,85. Deset infikovaných tak v průměru nakazí jen o něco víc než osm dalších lidí.

Ve Spojených státech za uplynulých 24 hodin zemřelo 1225 lidí s covidem-19. S odvoláním na data americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) o tom v sobotu informovala agentura AFP. Počet nově zemřelých je o něco nižší než v předchozí den, kdy bylo zaznamenáno 1297 obětí.

Rusko hlásí podezřele nízký počet úmrtí s koronavirem. Španělsko má 39 obětí za sedm dní

Podle JHU se ve Spojených státech nákaza koronavirem SARS-CoV-2 potvrdila už u více než 1,7 milionu lidí. S nemocí covid-19 zemřelo v zemi s 330 miliony obyvatel více než 102 000 lidí.

Spojené státy jsou co do počtu obětí nemoci, kterou způsobuje koronavirus, i počtu nakažených nejhůře postiženou zemí světa.

V Mexiku rychle přibývá nakažených

Mexiko zaznamenalo od počátku epidemie již 84 627 případů nákazy koronavirem, což je více, než má Čína. Za posledních 24 hodin přibylo v Mexiku 3227 infikovaných, informovala dnes agentura Reuters.

V Polsku počet obětí covid-19 přesáhl tisíc, nákaza se šíří mezi horníky. Situace v Itálii a Španělsku se lepší

Počet lidí, kteří v Mexiku se 126 miliony obyvatel zemřeli s nemocí covid-19, se zvýšil o 371 na celkových 9415 úmrtí, uvedly podle agentury Reuters mexické zdravotnické úřady. S touto bilancí je Mexiko v desítce nejhůře postižených zemí světa.

Koronavirus se objevil na přelomu roku v Číně, odkud se postupně rozšířil do celého světa. Podle páteční bilance čínské úřady registrují 82 995 případů nákazy a 4634 mrtvých. Zatímco na vrcholu epidemie hlásil Peking denně tisíce nových nakažených, v současnosti již prakticky žádné nové nemocné čínské úřady neevidují.

Brazílie předstihla Španělsko v počtu obětí

Brazílie předstihla Španělsko v počtu lidí, kteří zemřeli s nemocí covid-19, a stala se v tomto ohledu pátou nejhůře postiženou zemí světa. Mrtvých za posledních 24 hodin přibylo v Brazílii 1124, celkem jich brazilské úřady registrují 27 878. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Nových případů nákazy koronavirem bylo za poslední den v Brazílii zaznamenáno 26 928, což je nový rekord. Celkově má Brazílie s 210 miliony obyvatel od začátku pandemie 465 166 nakažených.

Brazílii považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za nové ohnisko pandemie covidu-19. Co do počtu infikovaných je nejpostiženější zemí Latinské Ameriky a po Spojených státech druhou nejpostiženější zemí světa. V počtu zemřelých s covidem-19 jsou před Brazílií kromě USA stále ještě Británie, Itálie a Francie.

Autor:

Prodej byt 1+1, B, 37m2, Písek
Prodej byt 1+1, B, 37m2, Písek

Dr. M. Horákové, Písek - Budějovické Předměstí
3 100 000 Kč