Astronauté z Crew Dragonu jsou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice

  10:34aktualizováno  31. května 19:03
Americká soukromá loď s lidskou posádkou Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a astronauté posléze vstoupili na její palubu. Po devíti letech je to první pilotovaný let z USA. Na palubě lodi, která z floridského mysu Canaveral odstartovala v sobotu, je dvojice astronautů Robert Behnken a Douglas Hurley. Začíná se tak psát nová kapitola kosmických letů.

Poté, co loď Crew Dragon dorazila na oběžnou dráhu, začalo 19hodinové pronásledování Mezinárodní vesmírné stanice, které začalo několika zážehy. Astronauté také provedli několik manuálních letových testů. To proto, že je to stále testovací mise, kde je třeba vyzkoušet, jak se loď chová a zda reaguje správně na ruční řízení.

„Bob a Doug plní na místě mnoho plánů v rámci naší testovací mise,“ řekla Kathy Lueders, manažerka programu Commercial Crew v NASA. „Museli si vyzkoušet, jaké to je, používat dotykové obrazovky v nulové gravitaci. Museli také zkontrolovat všechny možné části systému,“ dodala.

Pak šli spát, aby je řídící středisko dopoledne vzbudilo. „Bylo zde tišeji, než v raketoplánu,“ poznamenal k podmínkám pro spánek astronaut Robert Behnken

V půl jedné odpoledne našeho času byla loď Crew Dragon vzdálená od ISS 33 kilometrů.

Crew Dragon letí k ISS

Pohled z okna lodi Crew Dragon, několik hodin před přiblížením ISS.

Loď měla provést v 16:29 hodin CEST sérii automatických manévrů, které ji měly postupně přiblížit k doku ISS. Stihla to ale o pár minut dříve a přistála v 16:16. Stalo se to asi 422 kilometrů nad zemí, když byla Mezinárodní vesmírná stanice nad severní hranicí Číny a Mongolska.

Přistání u ISS

Po úspěšném zadokování, standardní kontrole těsnosti a tlaku se postupně otevřely přepážky a poklopy mezi oběma kosmickými systémy, aby cestovatelé mohli vstoupit do modulu Harmony, který je součástí ISS. 

To bylo naplánováno na zhruba 18:45 SELČ. Přepážka mezi stanicí a vstupem do lodi se ovšem otevřela v 18:37, za dvacet minut poté se pak měl otevřít poklop do Crew Dragonu. K tomu však došlo až dvě minuty po devatenácté hodině. Za dalších 20 minut pak astronauté vstoupili na palubu lodi.

Vstup astronautů na palubu ISS

Douglase Hurleyho a Roberta Behnkna uvítali na Mezinárodní vesmírné stanici astronaut NASA Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Stali se členy posádky Expedice 63. 

KOMENTÁŘ: Spojené státy se opět staly kosmickou supervelmocí

Jak dlouho na ISS zůstanou, bude záležet mimo jiné na kondici solárních panelů Crew Dragonu. Mělo by to být v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců.

Loď Crew Dragon pojmenovala dvojice astronautů jako Endeavour (Úsilí). V programu NASA je to již třetí vesmírné plavidlo tohoto jména - prvním byl velitelský modul lunární mise Apollo 15 a druhým jeden z raketoplánů.

„Vybrali jsme Endeavour z několika důvodů - zaprvé NASA, SpaceX a Spojené státy vyvinuly neskutečné úsilí od konce programu raketoplánů v roce 2011. Druhý důvod, proč jsme loď pojmenovali Endeavour, je pro Boba a mě osobní. Oba jsme poprvé letěli v raketoplánu Endeavour,“ uvedl Hurley.

Behnken a Hurley včetně mise Crew Dragonu letěli do kosmu třikrát. Behnken dvakrát na palubě raketoplánu Endeavour a Hurley poprvé raketoplánem Endeavour a podruhé byl v roce 2011 členem posádky raketoplánu Atlantis na jeho posledním letu, kterým zároveň NASA ukončil program těchto orbitálních plavidel.

Napínavý začátek

Start této mise přitom mohlo zastavit počasí. Ještě před páteční půlnocí našeho času oznámil na Twitteru šéf NASA Jim Bridenstine, že zatím nepadlo rozhodnutí, zda se v sobotu uskuteční druhý pokus o start rakety Falcon 9 a lodí Crew Dragon osazenou dvěma astronauty. „Netlačíme na to. Vše spustíme, až budeme připraveni,“ řekl Bridenstine agentuře AP. 

V sobotu však už bylo jasné, že se nakonec Crew Dragon o let pokusí, i když start mohlo s padesátiprocentní pravděpodobností zhatit znovu počasí.

Na historický start se tak nakonec nečekalo až do neděle, na kterou byla příznivější předpověď. Počasí již zastavilo vůbec první pokus o start rakety Falcon 9 s pilotovanou lodí Crew Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). To bylo ve středu necelých 17 minut před samotným startem, důvodem byla hustá mračna a riziko blesků.

Sobotní start byl již dříve naplánovaný na 21:22 středoevropského letního času (SELČ) a nedělní pak na 21:00 SELČ. S časy se přitom nedá hýbat. Raketa musí odstartovat v době, kdy je ISS na správném místě nad planetou, aby se k ní loď včas dostala a navíc nemůže kvůli silně podchlazenému palivu dlouho stát na rampě. 

K ISS to pak lodi trvá asi 19 hodin. V době startu byla ISS v nadmořské výšce 417 kilometrů nad Atlantikem u pobřeží Severní Karolíny.

Přípravy na sobotní start

Počasí se tři a půl hodiny před sobotním startem lodi Crew Dragon zdá příznivější než ve středu.

V sobotu zhruba dvě a třičtvrtě hodiny před plánovaným odletem probíhalo vše podle plánu a astronauti již seděli ve svých křeslech - Hurley vlevo a Behnken vpravo.

Na druhou stranu se nad startovacím komplexem začaly asi dvě hodiny před startem stahovat mraky a mírně pršelo. S tím však předpověď počítala a tak byla stále 50procentní pravděpodobnost, že bude možné odstartovat, i když 90 minut před startem ještě počasí start neumožňovalo. 

Po uplynutí více než 40 minut však mohlo poprvé řídící středisko říci, že všechny podmínky týkající se počasí, jsou příznivé pro start. Aktuální předpověď pak slibovala 70 procentní šanci na start

I díky tomu mohlo 35 minut před odletem přijít povolení k plnění paliva do nádrží a tedy k finálním přípravám na odlet. 

Přesně podle plánu pak raketa s lodí odstartovala k ISS. 

O několik minut později se pak odpojil první stupeň Falconu 9 a zamířil na přistání na plošinu čekající v Atlantickém oceánu, kde po 9,5 minutách po startu i přistál.

Start lodi Crew Dragon

Loď Crew Dragon je připravená k sobotnímu startu.

Počasí trápí lety do kosmu stále

Oba členové posádky lodi Robert Behnken a Douglas Hurleya, kteří již dříve ve vesmíru byli, mají s přesuny termínu startu své zkušenosti. 

Hurley poznamenal, že při jeho prvním letu s raketoplánem Endeavour byl start odložený pětkrát. Dílem to bylo počasím, dílem technikou. 

Odkládání startů tak není u vesmírných letů z amerického mysu Canaveral žádnou novinkou, zvláště těch s posádkou. Je však třeba připomenout, že z území USA letěli lidé do kosmu naposledy v roce 2011 raketoplánem Atlantis. 

Srovnání počasí při odpočítávání v sobotu (nahoře) a ve středu (dole)

O té doby si NASA kupuje sedadla pro své astronauty v ruských lodích Sojuz. Právě úspěšná mise Crew Dragon s posádkou má tuto závislost odstranit. 

Jen pro připomenutí, tento let je závěrečným testem celého programu Crew Dragon a i proto nese označení DM-2. První testovací let k ISS, ale bez posádky, proběhl před rokem a měl označení DM-1. Pokud vše dopadne podle plánu a lodi se podaří dopravit bezpečně oba astronauty nejen na ISS, ale i zpět na zem, může začít ke konci léta standardní provoz. 

Jak měl celý let probíhat včetně posledních příprav před odletem si můžete přečíst ve středečním článku, další informace o misi najdete v textu Bez ruských místenek. Jak se Američané vrátí vlastními silami do kosmu a letu se také věnujeme v rozhovoru s expertem na kosmonautiku Tomášem Přibylem a komentář od Karla Pacnera si můžete přečíst tady

27. května 2020

Výbuch prototypu při testech

V mezičase mezi prvním a druhým pokusem o start Crew Dragon lidé ve SpaceX nezaháleli a pokračovali v sérii testů připravované lodi Starship, která je určená pro delší lety, než jen na oběžnou dráhu Země. NASA by ji například ráda využila na lety k Měsíci.

Při rutinním testu motoru na základně společnosti v Texasu se zatím z neobjasněných příčin prototyp označený jako SN4 vzňal a došlo k výbuchu.  

Pro SpaceX to bude znamenat posunutí termínu dalších testů, protože po této sérii měl následovat krátký testovací let. Původně Elon Musk loni v září na tiskové konferenci sliboval, že by Starship mohla proletět již na konci roku 2019. 

Aktualizováno: Doplňujeme informace o sobotním letu a informace o aktuálním vývoji počasí.

Aktualizováno 31.5: Doplnili jsme informace o přibližování a přistání na ISS.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

26. března 2024

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo...

Z jaderné triády zbyly Britům už jen ponorky. A ty musejí posílit

27. března 2024

Jadernou triádu tvoří strategické bombardéry s jadernými zbraněmi, mezikontinentální balistické...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlučínsko patří nám. Před 100 lety byl podepsán definitivní protokol o hranici

28. března 2024

Před 100 lety definitivně skončily tahanice o československo-německé hranice. 28. března 1924 byl...

Rusko zastavilo odlet na ISS s první Běloruskou, letět měla i Američanka

21. března 2024  10:23,  aktualizováno  14:26

Ve čtvrtek 21. března se necelých deset minut před půl třetí odpoledne měla vydat na Mezinárodní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Načapali jsme otesánka, který se velkého sousta nezalekne. Boeing 747-400F

21. března 2024

Poté, co na Letiště Václava Havla Praha přestaly v barvách Qatar Airways létat nákladní Boeingy...

Dočasná raketa se po téměř 70 letech loučí. Bude startovat naposledy

v diskusi jsou 4 příspěvky

28. března 2024  15:36,  aktualizováno  19:54

Tento čtvrtek stojí na startovací rampě mysu Canaveral poslední potomek raket Thor, nosič Delta IV...

Američané odepsali modul, který je vrátil po půl století na Měsíc

v diskusi je 20 příspěvků

28. března 2024,  aktualizováno  11:41

Od začátku letošního roku je na Měsíci a kolem něj poměrně rušno. Vedle řady sond, které zamířily...

Hlučínsko patří nám. Před 100 lety byl podepsán definitivní protokol o hranici

v diskusi je 36 příspěvků

28. března 2024

Před 100 lety definitivně skončily tahanice o československo-německé hranice. 28. března 1924 byl...

Úspěšný let prototypu XB-1 vrací do hry cestování nadzvukovou rychlostí

v diskusi je 34 příspěvků

27. března 2024  17:17

Po více než dvaceti letech, od ukončení provozu letounu Concorde, se možná opět dočkáme nadzvukové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...