Hlavní obsah

Protesty proti policejní brutalitě se šíří do dalších amerických měst. Trump hrozí střelbou

Foto: Twitter.com/citizenkirk

Nepokoje pokračovaly, přestože guvernér na místo vyslal stovky příslušníků národní gardy.

Reklama

Demonstrace v Minneapolisu v reakci na smrt černocha George Floyda pokračovaly čtvrtou noc v řadě, přestože starosta města vyhlásil noční zákaz vycházení. Protesty proti policejnímu násilí se konaly i v dalších amerických městech.

Článek

Starosta amerického Minneapolisu Jacob Frey vyhlásil ve městě noční zákaz vycházení v obavách z pokračujících protestů, které vypukly v reakci na pondělní smrt černocha George Floyda. Ten zemřel v metropoli státu Minnesota poté, co mu při zatýkání bělošský policista Derek Chauvin několik minut klečel na krku.

Policista byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití druhého stupně. Stát Minnesota vraždu třetího stupně definuje jako způsobení smrti osoby „spácháním činu, který je pro ostatní nebezpečný“, bez úmyslu zabít. Vzhledem k tomu, že americká justice tresty sčítá, hrozí mu za tato obvinění až 35 let vězení.

„Očekávali jsme obvinění z vraždy prvního stupně. Chceme obvinění z vraždy prvního stupně. A chceme, aby byli zatčeni i ostatní policisté, kteří na místě byli,“ prohlásil podle CNN právník Floydovy rodiny Benjamin Crump. „Vyzýváme úřady, aby revidovaly obvinění tak, aby odráželo skutečnou (Chauvinovu) vinu,“ dodal.

Na televizních záběrech bylo vidět, že demonstranti procházejí ulicemi Minneapolisu, ačkoli mezi 20:00 a 6:00 místního času je stanoven zákaz vycházení. Policisté nakonec proti davu zasáhli slzným plynem, gumovými projektily a ohlušujícími granáty. Zákaz vycházení má platit také následující noc.

V tu dobu se podle starosty Freye nesmí pohybovat venku nikdo kromě pracovníků záchranných složek, lidí potřebujících lékařskou pomoc, těch, kteří prchají před nebezpečím, a bezdomovců. Tomu, kdo nařízení poruší, hrozí pokuta až 1000 dolarů nebo až devadesátidenní vězení.

Americký prezident Donald Trump v příspěvku na Twitteru uvedl, že „kriminální živly“ v Minneapolisu zneuctily Floydovu památku, a za rabování pohrozil střelbou. Společnost Twitter uvedla, že příspěvek glorifikuje násilí, což je proti jejím pravidlům. V zájmu informovanosti veřejnosti jej ale nestáhla, ale pouze skryla.

Zobrazení je možné po rozkliknutí. „Právě jsem mluvil s guvernérem Timem Walzem a řekl mu, že za ním pevně stojí armáda. Nastanou-li potíže, převezmeme kontrolu, ale když začne rabování, začne střelba,“ uvádí Trumpův příspěvek.

Podle trestního oznámení Chauvin muži klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy Floyd již nereagoval. Předtím černoch prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

Dokument uvádí, že k Floydově smrti patrně vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle. Na Chauvina bylo podle webu Washington Post během téměř dvacetileté praxe u policejního oddělení v Minneapolis podáno nejméně 17 stížností.

Guvernér Minnesoty Tim Walz ještě ve čtvrtek odpoledne aktivoval gardu a dal jí za úkol chránit pokojné demonstranty, veřejnost a obchody. Lidé na Twitteru ale tvrdili, že garda v ulicích přes noc vidět nebyla. To řekl i zpravodaj CNN Omar Jimenez, který je černošského a hispánského původu a kterého policie i se štábem bez zdůvodnění odvedla v poutech přímo ze živého vstupu. Jimenez byl následně i na Walzův zásah propuštěn. Guvernér se za incident veřejně omluvil a označil ho za nepřijatelný.

Protesty napříč Amerikou

V noci na pátek rozzuřený dav v Minneapolisu vtrhl na policejní stanici, která byla předtím z bezpečnostních důvodů evakuována, a zapálil ji. Násilnosti provázely i podobné protesty v dalších městech. Podle CNN se v pátek večer demonstrovalo ve 25 amerických městech.

Ve Phoenixu, Denveru, Las Vegas, Los Angeles, New Yorku a dalších městech se v pátek večer shromáždily v ulicích tisíce demonstrantů, kteří žádali pohnání viníků ke spravedlnosti. „Říkal, že nemůže dýchat. Spravedlnost pro George,“ citovala agentura AP jeden z transparentů. „Bez spravedlnosti nebude klid,“ skandovali protestující jinde.

V Detroitu zemřel v pátek pozdě večer místního času jeden z účastníků tamních protestů. Do davu někdo střílel z auta. „Střelba se udála ve 23:30 místního času (5:30 SELČ) v centru města, kde se policisté střetli s desítkami protestujících. Obětí byl 19letý muž, za mrtvého byl prohlášen v nemocnici,“ řekla mluvčí místní policie Nicole Kirkwoodová. Dodala, že žádný policista zbraň nepoužil.

V Atlantě po několika hodinách poklidných demonstrací začala část rozhořčeného davu rozbíjet policejní auta a jedno z nich zapálila. Radikální demonstranti rovněž nastříkali sprej na logo televize CNN na jejím sídle. Na policisty útočili radikálové láhvemi a vyzývali je, aby „opustili své zaměstnání“.

V Houstonu, kde zemřelý černoch George Floyd vyrostl, se několik tisíc lidí sešlo před radnicí. V newyorském Brooklynu policie údajně množství protestujících zatkla. „Nemůžu dýchat,“ skandovali v pátek večer také demonstranti před Bílým domem v připomínce posledních slov George Floyda a dalšího černocha Erika Garnera, který byl při zatýkání v New Yorku v roce 2014 přitlačen k zemi, ztratil vědomí a v nemocnici zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované