Mapy Google | Tipy | Mapy | Navigace

Co je 5JW5+Q9 Brno? To je adresa redakce Živě v lokalizačním systému Map Google

Pokud chcete s někým sdílet informaci o své poloze či nějakém místě, můžete to učinit mnoha způsoby. Ve městech bývá nejrychlejší cestou použít název ulice a popisné nebo orientační číslo. Mimo obydlené oblasti pak máte na výběr z nespočtu souřadnicových systémů, případně lze využít lokalizační systém What3Words.

Další možností je open source systém, navržený před více než pěti lety Googlem, označovaný jako „Plus Codes“ (do češtiny lokalizovaný jako „Plus kódy“). Až dosud nebyl příliš využívaný, nicméně Google se zjevně rozhodl, že svou myšlenku „adresy pro každého“ nenechá plavat a nyní ji začal tlačit do svých Map.

Plus kódy

Plus kódy mají přinést dvě zásadní výhody: fungují i v místech, která nemají žádnou adresu, a mají být snadno zapamatovatelné (mimochodem, pamatujete si ještě adresu naší redakce z nadpisu?). V Mapách Google pro Android bude nyní zjištění a předání adresy v tomto formátu o něco jednodušší.

Aktuální polohu v mobilní aplikaci Mapy Google definuje modrá tečka. Když na ni klepnete, zobrazí se další informace – například můžete vyhledávat v okolí, nebo si uložit místo, kam jste zaparkovali auto. V záhlaví nyní najdete i adresu místa ve formátu Plus kódu. Pro zkopírování do schránky na ní stačí podržet prst.

V informacích se pak dozvíte, že „Plus kódy fungují stejně jako adresy. Pomocí plus kódu můžete vyhledat nebo sdílet místo v Mapách Google.“ Další informace je možné načerpat na stránce Vyhledávání a sdílení míst pomocí plus kódů v nápovědě k Mapám.

Zákulisí Plus kódů

Co se týče struktury, tak kód obsahuje šestimístný nebo sedmimístný alfanumerický řetězec, za kterým následuje název oblasti nebo města (např. X4HM+3C, Káhira, Egypt). Cílem snahy je poskytnout alternativu k souřadnicím založeným na zeměpisné šířce a délce pomocí jednoduššího, snadno analyzovatelného krátkého jedinečného kódu.

Logika kódu je založena na zeměpisné šířce a délce a lze ji použít k identifikaci jakéhokoli místa, které lze zobrazit v Mapách Google, od venkovského domu po prérii až po malý obchod v bezejmenné ulici. Google v oficiálním oznámení uvádí, že více než dvě miliardy lidí buď nemají žádnou poštovní adresu, nebo bydlí na adrese, kterou není snadné najít.

Plus kódy lze vyhledávat v Mapách i ve Vyhledávání Google, takže představují pohodlný způsob, jak poskytnout informaci o poloze bez přesné adresy. Mohou být užitečné také v nouzových situacích, kdy dotčení neznají svou přesnou polohu.

Diskuze (8) Další článek: Týden Živě: Věštíme, jak dopadl Crew Dragon a hledáme novinky ve Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,