Hlavní obsah

Mučení a znásilnění na stanici. Ukrajinským městem otřásá policejní kauza

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V posledních dnech v ukrajinské společnosti silně rezonoval případ dvou policistů, kteří čelí obvinění ze znásilnění mladé ženy. Mělo k tomu dojít v malém městě Kaharlyk, které leží 80 kilometrů od metropole.

Článek

Podle místních médií byla 25letá žena vyslýchána jako svědkyně v případu krádeže na policejní stanici 23. května. Dle své pozdější výpovědi ale narazila na nelidskou krutost dvou pracovníků, kteří ji ve své kanceláří mučili.

Na hlavu ji nasadili plynovou masku a pouta, následně jí jeden z nich vystřelil nad hlavou a nakonec ji oba několikrát znásilnili. Děsivé podrobnosti mučení mladé ženy popsali představitelé ukrajinského Státního úřadu pro vyšetřování.

Oba podezřelí vlastní vinu popírají. V důsledku kauzy celé okresní policejní oddělení v Kaharlyku rozpustili.

V noci na 24. května žena oznámila, že byla mučena přímo na policejní stanici a ukázala na konkrétní policisty. Za zločinem údajně stojí policejní detektiv Serhii Sulyma a vedoucí odboru kriminální policie Mykola Kuziv, jež byli zadrženi na 60 dnů bez možnosti složení kauce.

Na stránkách policie města Mariupol, kde Mykola Kuziv dříve pracoval, je mu věnován materiál, v němž je uvedeno, že být policistou byl jeho sen už od dětství. „Od deváté třídy byl odhodlaný spojit svou budoucnost se službou vlasti,“ píše se ve zprávě.

Jak se ukázalo později, v případě se objevila další oběť. Úřady oznámily, že policisté mučili také muže, který byl ve stejné době na policejní stanici. Donutili ho kleknout, bili ho obušky, nasadili plynovou masku a zlomili žebra a nos.

Strach z policie

Případ 25leté ženynení pro město prvním přestupkem ze strany státních zaměstnanců. Jeden z obyvatelů pro televizi TSN uvedl, že policie již dlouho drží místní obyvatelé ve strachu.

„Není tajemstvím, že naše město čelí projevům nezodpovědnosti místních policistů. Bohužel za posledních pět let bylo v naší oblasti vyměněno šest vedoucích policejních složek a skoro nikdo z nich nebyl místním obyvatelem,“ říká.

Jsou to právě ti, kteří by nám měli pomáhat a chránit naše životy, přišli ale vydělat peníze, stěžuje si obyvatel města. Ten také dodává, že lidé se nyní bojí kontaktovat místní policii a dokonce i sami obyvatelé dohlížejí na pořádek, protože kriminální situace ve městě je velmi nepříznivá.

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko řekl, že za znásilnění ženy oběma mužům hrozí trest až 12 let vězení. „Takhle dopadne každý, kdo se oblékne do uniformy, spáchá zločin a poruší zákon,“ komentoval situaci Heraščenko.

Ten také zdůraznil, že kromě „darebáků na fotkách“ desítky tisíc policistů věrně slouží Ukrajině, hájí zákony a chrání mír občanů.

Na obtěžování policií ostře reagovala i rada OSN pro lidská práva, která je tímto případem „hluboce znepokojena“. Ve zprávě zveřejněné na Facebooku vyzvala ukrajinské úřady, aby rychle a důkladně vyšetřily všechny údajné zločiny ze strany policie, včetně nedávného incidentu v Kaharlyku.

Uvádí také, že zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer po své návštěvě Ukrajiny v roce 2018 zdůraznil, že „by měla být přijata rychlá a účinná opatření ke změně kultury policie, která zřejmě stále považuje špatné zacházení za přijatelné.“

Aktivistka a bojovnice za lidská práva Oleksandra Matvijčuková připomíná, že policejní reforma začala před několika lety, ale zatím nic moc nevyřešila. Z pěti struktur národní policie prošla reformou pouze jedna - oddělení hlídkové služby.

AvakOFF

Kvůli kauze, čelí kritice i současný ministr vnitra Arsen Avakov. Společnost a opozice začali zase mluvit o jeho rezignaci. Jak uvádí Radio Svoboda i v minulosti došlo k podobným děsivým incidentům, kvůli nimž občané nedůvěřují policii. A případ v Kaharlyku připomíná, že pro Ukrajinu je to problém.

Foto: Profimedia.cz

Protesty v roce 2019.

Náměstek Heraščenko ale Avakovovo možné propuštění označil za „neopodstatněné“.

Reklama

Související témata:

Doporučované