Hlavní obsah

Google zaplatí tisíc dolarů každému, kdo se nevrátí do kanceláře

Foto: Profimedia.cz

Google investuje do výbavy domácích kanceláří svých zaměstnanců.

Reklama

Google zaplatí zaměstnancům vybavení „domácí kanceláře“ výměnou za to, že zůstanou doma. Firma očekává, že většina lidí zůstane na home office do konce roku.

Článek

Práci z domova vyhlásila po vypuknutí pandemie covid-19 většina společností, u kterých to bylo možné. Teď, když se řádění viru pomalu uklidňuje, plánují některé firmy u takzvaného home office zůstat.

Jako první tuto novinu ohlásil generální ředitel Sundar Pichai ze společnosti Google. „Zatímco většina zaměstnanců může po zbytek roku pokračovat v práci z domova, pracovníci, kteří se musí vrátit do kanceláří Google, se setkají s novými bezpečnostními opatřeními,“ sdělil začátkem května.

O jasném cíli – vymanit se z prostředí administrativních budov a pokračovat v práci na dálku – přesvědčil Google, tedy lépe řečeno jeho mateřská společnost Alphabet, dalším rozhodnutím.

Technologický gigant oznámil ve středu plán, podle kterého by se zaměstnanci měli vracet do kanceláří. Termín odstartování postupného návratu vedení stanovilo na 6. července.

Google však zatím v rozhodnutí dává svým zaměstnancům volnou ruku. Naopak se zdá, že šéfové se pracovníky snaží přesvědčit, aby zůstali nadále doma. Nabízejí jim totiž tisíc dolarů na výbavu „domácí kanceláře“, ve které budou moci „řádně plnit pracovní úkoly“. Za peníze mohou pořídit technické nebo jakékoliv kancelářské vybavení.

„Protože očekáváme, že většina našich zaměstnanců zůstane do konce roku v režimu home office, dáme každému z nich příplatek ve výši tisíc dolarů nebo ekvivalentní objem peněz ve vaší zemi,“ napsal Sundar Pichai v pravidelném newsletteru zaměstnancům firmy.

Rozvolňovací plán

První bod rozvolňovacího plánu firmy předpokládá, že 6. července se do kanceláří vrátí přibližně deset procent zaměstnanců. V září by to měla být už třetina. Významnou změnou má pak být, že pracovníci nebudou do budov docházet každý den.

V kanceláři mají takzvaně rotovat a na pracoviště dorazit alespoň jednou za dva týdny. Celý režim navíc není určen pro všechny – jen pro ty, kteří svou práci částečně potřebují vykonávat v kancelářích.

Podle Pichaie budou v kancelářích zároveň zavedena opatření pro ochranu zdraví. „Kanceláře budou vypadat a vy se v nich cítit jinak, než když jste je opouštěli,“ ujistil zaměstnance ředitel.

Anketa

Jak jste pracovali za nouzového stavu?
Vůbec (měl jsem volno, propustili mne, byl jsem na ošetřovném...)
14 %
Z domova (home office)
24 %
Částečně z domova, částečně na pracovišti
20,1 %
Normálně na pracovišti celou dobu
41,9 %
Celkem hlasovalo 31685 čtenářů.

Český Google zůstává doma

Pravidla platná ve Spojených státech sice nemusí platit celoplošně, v české divizi Googlu ovšem práci na home office pro Seznam Zprávy potvrdila Alžběta Houzarová z týmu korporátní komunikace.

„Pokud to doporučení v jednotlivých zemích umožní, budeme znovu otevírat kanceláře po celém světě už na začátku června. Většina našich zaměstnanců však bude pravděpodobně pracovat z domova až do konce tohoto roku. Náš návrat do kanceláří bude pomalý, velmi obezřetný a postupný, protože psychická i fyzická bezpečnost našich zaměstnanců a komunity je nejdůležitější,“ uvedla Houzarová.

„Konkrétní pokyny pro zaměstnance se budou lišit podle jednotlivých lokalit a budeme postupovat v souladu s pokyny WHO, CDC a dalších zdravotnických a místních institucí ve městech, kde máme kanceláře,“ sdělil Pichai.

Reklama

Doporučované