Hlavní obsah

Krokodýlí zoo a vinařství, co uspělo hned dvakrát. Podívejte se, komu stát pomohl

Foto: Profimedia.cz

Příjemcem z programu COVID je i nadace, která provozuje krokodýlí zoologickou zahradu. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Vinařský areál a podnikatelka v zemědělství dokázaly čerpat jak v prvním, tak i druhém programu COVID. Seznam Zprávy zanalyzovaly společně s CRIF zveřejněné příjemce prvních dvou kol státních záruk.

Článek

Na velké množství podnikatelů, kteří v krizi žádali o státem ručený úvěr v prvních dvou vypsaných kolech, se vůbec nedostalo. Překvapivě se najdou i žadatelé, kteří si stěžovat nemůžou. Naopak - podařilo se jim získat jak úvěr v rámci programu COVID I, tak státní záruku ve vyhlášeném COVID II.

Redakce Seznam Zprávy při analýze zveřejněných příjemců, kteří uzavřeli smlouvu s administrátorem vyhlášených programů - Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) – narazila na dva takto úspěšné podnikatele.

Prvním z nich je firma Vinařství U Kapličky, která v Zaječí provozuje areál s širokou nabídkou služeb od ubytování přes restauraci a diskotéku až po výrobu a prodej vín. Druhým takto úspěšným žadatelem je fyzická osoba – podnikatelka v zemědělství Helena Bagoňová.

Oba úspěšní žadatelé mají jedno společné – podnikají v Jihomoravském kraji.

Zoologické zahrady, zubaři a tři kadeřnictví

Na státem ručený úvěr z programu COVID II dosáhla také Zoologická zahrada Tábor, kterou vlastní známý podnikatel a developer Evžen Korec. Dostalo se i na Krokodýlí Zoo Protivín.

Záruky čerpal i zlínský senátor Tomáš Goláň pro svoji daňovou kancelář. Úvěr z prvního programu získala estetická klinika Asklepion – Lasercentrum Praha, za kterou stojí Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

Seznam příjemců, který zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek, redakce analyzovala za pomoci společnosti CRIF zabývající se obchodními informačními systémy a úvěrovými registry.

Z prvních dvou programů COVID úspěšně čerpala tři kadeřnictví, pět zubních ordinací, osm podnikatelů v pohostinství, 28 hotelů a 65 silničních nákladních dopravců.

Masově převládají společnosti s ručením omezeným (1068), s velkým odskokem na druhém místě skončily akciové společnosti (136), následované fyzickými osobami (122). Z programů COVID ale čerpaly i další právní formy jako jsou družstva, ale i jedna nadace a jeden spolek.

Zveřejněný seznam neobsahuje údaje o tom, jaké záruky či úvěry úspěšní žadatelé čerpali ani kdo je skutečný vlastník, není proto možné srovnat, kdo čerpal nejvíce prostředků z programů COVID.

Podle vyjádření mluvčí MPO Štěpánky Filipové se údaje o čerpaných prostředcích ukážou až během čerpání a podle úroků u úvěrů.

Nadpoloviční většina příjemců z programu COVID, přesně 713, také zároveň využila program Antivirus.

Reklama

Doporučované