Hlavní obsah

Paderborn - Dortmund 1:6Dortmund spustil ve druhé půli kanonádu, Sancho se blýskl hattrickem

Aktualizováno

Fotbalisté Dortmundu po bezbrankové první půli deklasovali 6:1 poslední Paderborn na jeho hřišti a pojistili si po 29. kole německé bundesligy druhé místo v tabulce. Hattrickem se blýskl mladý anglický útočník Jadon Sancho, jenž poprvé po restartu soutěže po koronavirové pauze nastoupil v základní sestavě.

Foto: Pool, Reuters

Jadon Sancho z Dortmundu střílí jeden ze svých tří gólů proti Paderbornu.

Článek

Borussia pět dnů po porážce s vedoucím Bayernem, na nějž aktuálně ztrácí v tabulce sedm bodů, nemohla dlouho najít cestu do branky Paderbornu. Střelecká stavidla otevřel až v 54. minutě Thorgan Hazard a hned tři minuty nato přidal pojistku Sancho.

Dvacetiletý anglický reprezentant si po trefě přetáhl dres přes hlavu a odhalil nápis "Spravedlnost pro George Floyda". Připojil se tak k protestům proti pondělní smrti neozbrojeného Afroameričana v Minneapolis, jemuž několik minut klečel na krku bělošský policista.

Foto: Lars Baron, ČTK/AP

Spravedlnost pro George Floyda, napsal si na triko pod dresem Jadon Sancho z Dortmundu. Připomněl tím úmrtí neozbrojeného Afroameričana, jenž v Minneapolis zemřel poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku.

V 72. minutě sice z penalty za ruku snížil domácí Uwe Hünemeier, útoční hosté ale přidali další čtyři branky. Sancho zvýšil na 3:1 hned dvě minuty po trefě Paderbornu, další góly přidali v závěrečné desetiminutovce Ašraf Hakimí a střídající Marcel Schmelzer. V nastavení pak Sancho zkompletoval hattrick a 17. gólem v sezoně si pojistil pozici třetího nejlepšího střelce ligy za Robertem Lewandowským z Bayernu (29) a Timem Wernerem z Lipska (24).

Paderborn po třech remízách po pauze poprvé prohrál a od alespoň barážové pozice ho dělí osm bodů. Dortmund má na druhém místě čtyřbodový náskok před Mönchengladbachem, jenž se dostal na třetí příčku díky vítězství 4:1 nad Unionem Berlín. Dva góly Borussie vstřelil Marcus Thuram, jenž má ve čtyřech utkáních po restartu soutěže na kontě čtyři branky.

Mönchengladbach oplatil berlínskému nováčkovi podzimní porážku 0:2 a udělal další krok směrem k pohárové Evropě. Union naopak po šestém zápase za sebou bez vítězství dělí jen čtyři body od sestupových pozic.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Fotbalisty Mönchengladbachu podporovaly z hlediště papírové figuríny.

Ofenzivně naladěnou Borussii poslal do vedení v 17. minutě Florian Neuhaus a pak už v domácím dresu úřadovala francouzská dvojice Thuram, Alassane Pléa. Syn bývalého mistra světa a Evropy Liliana Thurama zvýšil ve 41. minutě hlavou po Pléaově centru.

Dvaadvacetiletý útočník po vstřelení gólu poklekl na levé koleno a zhruba pět sekund tak zůstal se skloněnou hlavou. Gestem také on připomněl Floydovu smrt, jež vyvolala masové protesty v mnoha městech USA. Už v sobotním zápase nastoupil záložník Schalke Weston McKennie s páskou na ruce s nápisem "Spravedlnost pro George".

Foto: Pool, Reuters

Marcus Thuram slaví svůj první gól v pokleku, čímž připomněl pondělní úmrtí neozbrojeného Afroameričana George Floyda

Pět minut po přestávce sice snížil Sebastian Andersson, ale Thuram dodal v 59. minutě po další Pléaově asistenci domácím klid a devět minut před koncem sám nahrávač Pléa levačkou skóre uzavřel. Oba Francouzi mají nyní na kontě 10 gólů v sezoně.

Mönchengladbach může o třetí místo v tabulce přijít v pondělí, kdy aktuálně páté Lipsko zakončí kolo dohrávkou v Kolíně nad Rýnem.

Německá fotbalová liga - 29. kolo:
Mönchengladbach - Union Berlín 4:1 (41. a 59. Thuram, 17. Neuhaus, 81. Plea - 50. Andersson)
Paderborn - Dortmund 1:6 (72. Hünemeier z pen. - 57., 74. a 90.+1 Sancho, 54. Hazard, 85. Hakimi, 89. Schmelzer)

Reklama